Ocak ayının son haftasında sanayi, hizmet, perakende ve inşaat sektörlerindeki güven endekslerinin son durumunu öğreneceğiz. Ay başında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Aralık ay geçici dış ticaret verilerinin ardından bu perşembe sabahı TUİK resmi verileri açıklayacak. Aynı saatte TÜİK, 2019 4. Çeyrek turizm verilerini açıklayacak.
Yine Perşembe sabahı Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal yılın ilk enfl asyon raporunu açıklayacak. Bu haftanın en önemli dış kaynaklı gelişmesi, FED’in Çarşamba gecesi açıklanacak olan faiz kararı. Esasen merak edilen faizin ne olacağı değil, açıklamanın satır araları. Geçen sene yaptığı faiz indirimleri ve adından gelen parasal genişleme sonrasında, bu yıl FED’den yeni bir faiz indirimi beklenmese de Trump, hala faiz indirilmesi gerektiğini dile getiriyor.
Cuma sabahı Çin’de 2020’nin ilk PMI verisi gelecek. Veri iki açıdan önemli. Birincisi 2020’de Çin’in önceki yıllardan daha düşük bir büyüme göstermesi bekleniyor. Gelecek verinin buna işaret edip etmeyeceği merak ediliyor. İkincisi son günlerde gündemi işgal eden Çin kaynaklı Corona virüsü sorununun sanayiyi etkilemeye başlayıp başlamadığını da bu veri ile göreceğiz.
Corona virüsü nedenli ilk ölümlü vaka 30 Aralık’ta yaşandı. Geçen dört hafta içinde 1400’den fazla hasta tespit edilirken ölümlerin sayısı 40’ı aştı. Şu an Çin’de nüfusu 40 milyonu aşan 9 şehre giriş çıkış yasaklanmış durumda. Çin yeni yılı için Pekin’de yapılacak kutlamalar iptal edildi. Pek çok ülkeden, özellikle Çin’de hastalığın görüldüğü şehirlere başta olmak üzere uçuşlar durduruldu. Şangay Borsası geçen hafta yüzde 3’e yakın değer kaybetti. Bu, endeksin son 1990’dan bu yana gösterdiği en kötü “yılın son haftası” performansı oldu. Turizm, yiyecek-içecek, eğlence, ulaştırma ve perakende, şu ana kadar etkilerin en net hissedildiği sektörler. Salgının yayılması durumuna bu sektörlerin daha da kötü etkilenmesi ve zamanla diğer sektörlerin de buna eklenmesi ihtimali var.
2003’te ortaya çıkan SARS virüsü çoğu Asya’da olmak üzere 8000’den fazla insanın hastalanmasına, 800’e yakınının ölümüne ve dünya genelinde 40 milyar dolardan fazla etkiye neden olmuştu. O günlerde en büyük etkiyi Çin ekonomisi hissetmişti. SARS büyüklüğünde bir etki, Çin için eskisinden daha büyük bir sorun olabilir. Çünkü 2003’teki Çin ile 2020’deki Çin ekonomisi arasında fark var. Çin geçen yıl son 30 yılın en düşük büyüme hızına indi ve bu yıl ekonominin daha da yavaşlaması bekleniyor. Artan borçlar, iyice yavaşlayan tüketim ve 2018 sonunda ABD ile başlayan ticaret gerginliği nedeniyle, bu defa yaşanacak benzer ekonomik büyüklükteki bir salgının daha olumsuz etkileri olur. Turizmin Çin ekonomisinde 2003’tekinin iki katı büyüklüğünde bir paya sahip olduğunu da göz önüne alırsak aynı şeyi turizm için de söylemek mümkün.
Coronavirüsün küresel ekonomiye etkileri konusunda, salgının yeni başlaması nedeniyle, şu anda net bir şey söylemek zor. Kısa vadede küresel anlamda en çok etkilenen sektör, havayolu taşımacılığı. Zaten bu nedenle hem petrol fiyatlarında, hem de Çin uçuşu yoğun olan şirketlerin hisse fiyatlarında gerileme oldu. 4 haftada petrol fiyatları yüzde 13 civarında azaldı. Ham petrol 63 dolardan 54 dolara inerken, Brent petrol 69 dolardan 60 dolara geriledi.
Yurt içi
- Pazartesi 10:00’da Ocak ayı Sektörel Güven ve Reel Kesim Güven Endeksleri
- Pazartesi 10:00’da Ocak ayı Kapasite Kullanım Oranı
- Çarşamba 10:00’da Ekonomik Güven Endeksi
- Perşembe 10:00’da Aralık ayı dış ticaret verileri
- Perşembe 10:00’da 4.çeyrek turizm verileri
- Perşembe 10:30’da Enflasyon Raporu
Yurt dışı
- Salı 18:00’de ABD Ocak ayı tüketici güveni
- Çarşamba 22:00’de FED Faiz Kararı
- Perşembe 16:30’da ABD 4. Çeyrek büyüme
- Cuma 04:00’te Çin Ocak ayı imalat PMI