Şubat ayında 35,7’ye inerek en düşük seviyesini gören Çin İmalat PMI endeksi, Mart ayında sert bir yükseliş ile 52’ye çıktı.
Genel endeks 52’ye çıkarken, imalat endeksi 27,8’den 54,1’e yükseldi. Yeni ihracat sipariş endeksi 28,7’den 46,4’e, ithalat endeksi ise 31,9’dan 48,4’e tırmandı.
Hammadde fiyat endeksinde düşüş yaşanırken, istihdam endeksi yaklaşık 19 puanlık artışla 50,9’a çıktı.
PMI’deki artış, salgının başlangıç noktası olan Çin’in 2020 yılı büyümesinde sert bir düşüş yaşanma beklentisini hafifletecek bir gelişme olduğu gibi giderek artan karamsar havanın da dağılması için bir ışık olarak görülebilir.
Çarşamba sabahı açıklanan imalat sanayi PMI verisi, Çin devletinin kendi yürüttüğü PMI araştırmasının sonucu. Bu sabah ise IHS Markit’in Çin PMI verisinin de bu artışı teyit etmesi bekleniyor. Türkiye ve diğer ülkelerin PMI verileri de bu sabah açıklanacak. Avrupa ve ABD’de salgının etkileri gecikmeli olarak görülmeye başladığı için sabah açıklanacak verilerde düşüşler göreceğiz. Ancak Çin verisi, önümüzdeki aylarda diğer ülkeler için de kötü gidişin çok uzun süreli olmayabileceği ihtimalini ortaya çıkarması açısından önemli.