Gündemin ekonomi olacağı bir haftaya başlıyoruz. Birbirinden önemli veriler ekonomiye ait gelişmeleri daha net yorumlamamıza yardım edecek.
Büyüme aşağı
Haftaya bugün açıklanacak büyüme verisi ile başlıyoruz. Saat 10:00’da TÜİK, 2. çeyrekte ekonominin genel performansının ne olduğunu, Türkiye ekonomisinin ne kadar büyüdüğünü ve sektörlerin gelişimini açıklayacak.
Son dönemde ekonomimizin en kötü performans gösterdiği periyodlar, 2001 yılının son çeyreği (yüzde 10 daralma) ve 2009 yılının ilk çeyreği (yüzde 14,4 daralma) olarak kayıtlara geçmişti. Bugün açıklanacak olan veriyi de önümüzdeki yıllarda bu kategoride göreceğiz. Ancak tıpkı 2008-2009 krizinde olduğu gibi, bu da dünya genelinde görülen bir kriz kaynaklı daralma olacak.
Geçen hafta Foreks anketine katılan 13 kurumun beklentilerinin medyanı yüzde 10,7 daralma yönündeydi. Ankete verilen cevapların hepsinin birbirinden farklı olması ve tahmin aralığının çok geniş (yüzde 7 ila 15 daralma) olması, bazı kurumların tahmin güçleri üzerinde bir soru işareti bırakıyor.
PMI aşağı
Yarın İSO, Ağustos ayı PMI verisini açıklayacak. Nisan’da 33,4’e kadar inen endeks, ardından gelen aylarda sert bir yükseliş yaparak Temmuz’da 56,9’a sıçradı. Bu, Şubat 2011’den beri görülen en yüksek düzey. Diğer ülkelerin PMI performansları ile kıyaslanınca Türkiye, sanayi üretiminde daha ciddi bir iyileşme gösterdi. Ben, bu hafta açıklanacak verinin önceki aya göre hafifçe gerilemesini bekliyorum. Önümüzdeki aylarda da muhtemelen yatay bir seyir göreceğiz.
İhracat aşağı, ithalat yukarı
Çarşamba günü açıklanacak dış ticaret verileri kritik öneme sahip. Birkaç ay önce getirilen ek vergilerin, ithalatı aşağı çekip çekmediğini göreceğiz. Dış ticaret verilerinde genellikle ilk olarak ihracata bakılır. Ama böyle bir dönemde Türkiye ekonomisi için ihracattan çok ithalatın performansının belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Hızlı kredi büyümesi, ertelenmiş otomobil talebi ve altına olan iştah, Ağustos’ta ithalatın artmış olabileceğine işaret ediyor.
İhracatımızda son bir yıldır yatay bir seyir izliyoruz. Pandemi döneminde ise doğal olarak bir düşüş sürecine girdik. Bu ay da ihracatta gerilemenin devam ettiğini görmek şaşırtıcı olmaz. Ama dünya genelinde dış ticarette bir zayıflama hakim olduğu için, Türkiye’nin ihracatının da geriliyor olmasını normal görmek gerekir.
Son olarak Perşembe sabahı Ağustos ayı tüketici enflasyon verisi ile haftayı tamamlayacağız.
Yurt dışında izleyeceğimiz veriler ise büyük oranda PMI endeksleri olacak.
YURT İÇİ
Pazartesi 10:00 2. Çeyrek Büyüme Verisi
Salı 10:00 İSO Ağustos ayı PMI Verisi
Çarşamba 11:00 Ağustos ayı geçici Dış Ticaret Verisi
Perşembe 10:00 Ağustos ayı TÜFE
YURT DIŞI
PMI verileri