Petrol karteli OPEC pazar günü yaptığı toplantıda arzın kademeli olarak kısılacağını açıkladı. Tabii son dönemde arz o kadar yükseldi ki, bu planlı üretim azalışının ne kadar etkili olacağı tartışmaya açıktır. Ayrıca, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak gibi büyük üreticiler 2025’in sonuna kadar üretimlerini yavaş yavaş artırabilecekler. Böyle çelişkili bir durum da var.
OPEC yılsonuna kadar günlük petrol talebinin 2,2 milyon varil artacağını düşünüyor. Buradaki beklenti, dünya ekonomisinin yılın son yedi ayında iyi bir performans göstermesidir. Belirleyici faktör Çin ekonomisi olacak. Çin’de toparlanma emareleri gözleniyor. Ancak Çin etkisiyle de olsa, OPEC’in öngördüğü gibi günlük tüketim o kadar artar mı, soru işaretidir. Zaten piyasa kararsız olduğu için, brent petrolün fiyatı son iki günde beş dolar düştü.
Enflasyondaki artış hızını düşürmeye çalışan Türkiye için pozitif bir gelişmedir. Yanı sıra, dünyada ‘‘carry trade’’, yani düşük faizli para biriminden borçlanıp yüksek getirili para birimine yatırım stratejisinde, Türk Lirası’nın rakiplerinden birisi Meksika Pesosu’dur. Meksika önemli bir petrol üreticisidir. Petrol fiyatının baskı altında olduğu dönemler, Peso’yu zorlayabiliyor. Doğru ekonomi politikasına devam etmeliyiz.