Bunlar güzel zamanlar

Atılım MURAT AYKIRI FİNANS

Dünya piyasalarında iyimserlik sürüyor. Gelişen ülkelerin şirketlerini içeren borsa yatırım fonları, mart ayındaki kayıplarını telafi ettiler. Emtia fiyatları hızlı yükseliş hareketinden sonra soluklanıyor. Dünyanın en önemli borsa endeksi S&P 500 bu hafta rekor seviyeye yükseldi. Teknoloji şirketlerinin hisseleri farklı bir boyutta hareket ediyor. Teknoloji sektörünün uzun vadeli kazanç potansiyeline, büyüme hikâyesine inanılıyor. Herkes teknoloji şirketlerinin hisselerine sahip olmak istiyor. Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın hisse fiyatı 2,000 doların üzerine çıktı. Tesla’nın değeri, ExxonMobil, Shell, BP gibi enerji devlerinin toplam piyasa değerinden fazla. Teknoloji; hem güvenli liman, hem de hızlı kazandıran dönemsel sektör gibi görülüyor.

Türk Lirası (TL) cinsi varlıklar, martta başlayan ralliye ilk etapta katıldılar. Teşviklerle, hisse senedi ve tahvil gibi menkul kıymetlerin fiyatları yükseldi. Sonrasında biraz negatif ayrıştık. Dış finansman ihtiyacı yüksek, çift haneli enflasyonu olan bir ekonomiyiz. Dolar/TL kurundaki hızlı yükselişler, döviz cinsinden borcu olan özel sektörün tedirginliğini artırıyor. Artan döviz kurlarının enflasyona geçişkenliğide malum. Dış politikada yüksek tansiyon var. Türkiye’nin risk primi, benzer ülkelerin çok üzerinde. Haftalardır ‘‘TL’yi korumalıyız’’ diyorum. TL’deki değer kaybının ekonomik göstergelere yansımaları ortadadır. Döviz kurlarındaki yükselişler, borsa endeksinin hareketini de sınırlıyor. Kur geri çekilmedikçe, borsa endeksi bir bant içinde kalır. Geçen cuma açıklanan doğal gaz müjdesi, iki gün önceden konuşuluyordu. Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul, bazı hisse senetlerinde çarşamba-cuma yapılan yüklü alım satım işlemlerini mercek altına alsa ne güzel olur. Yabancı yatırımcı zaten Türkiye piyasalarından çıkıyor. Marttan beri hisse senetlerine giren yerli küçük yatırımcıyı da küstürmeyelim.

Rezerv para doların faizinin sıfır olduğu, finansal piyasalar açısından muazzam bir dönemdeyiz. Fed kısa vadede faizleri yükseltmez. Fakat enflasyonun önemli bir faktör olacağını belirteyim. Mevcut ekonomi politikalarının orta vadede enflasyon yaratacağını düşünüyorum. ABD’de çekirdek enflasyon 1-1,5 sene sonra yüzde 3-yüzde 4 bandına yerleşebilir. Bu oranlar, Fed’in enflasyon hedefinin çok üzerindedir. Fed’i biraz panikletebilir. Uzun vadeli dolar faizleri bir noktada yükselebilir. Daha çok zaman var diye düşünmeyelim. Finansal piyasalar fiyatlamaları hızlı yapar. Risklere karşı evimiz derli toplu olmalı. Enflasyon ve kur beklentilerini yönetmeliyiz. Yerli yatırımcıların TL’ye güvenini artırmalıyız. Türkiye’nin risk primini düşürmeliyiz. Sonuçta, Hazine dolar cinsinden borçlandığında, borçlanma maliyeti üzerinde risk primi belirleyici oluyor.

Tüm yazılarını göster