UNICEF, ülkelerin iklim dayanıklılığını ve çocuklar ile gençlerin iklim afetlerine karşı hazırlıklı olma kapasitesini arttırmak ve gelecekte iklimle ilgili afetlerin etkilerinden korunmalarını desteklemek için yeni bir iklim finansmanı girişimi başlatıyor. “Bugün ve Yarın” girişimi, bütüncül bir iklim değişikliği finansmanı çözümü sunuyor. Bu çözüm kapsamında ilk kez; bugünün çocukları için acil iklim dayanıklılığı ve risk önleme programlarına yönelik finansman, sigorta piyasası tarafından gelecekteki kasırga afetleri için sağlanan yenilikçi risk transferi finansmanıyla birleştirilecek
Birleşik finansman platformu, ülkelerin bir yandan gelecekte meydana gelebilecek acil durumlara hazırlıklı olmalarına ve afet anında hızla müdahale edebilmelerine diğer yandan da iklim krizinin mevcut ve artan etkilerini bugünden ele almalarına yardımcı olmak üzere tasarlandı.
UNICEF Ortaklıklardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Karin Hulshof: “İklim değişikliğinin riskleri artık varsayımsal değil. Halihazırda yaşanıyor. İklimle ilişkili afetlere karşı toplumların dayanıklılığını arttırma yönünde çalışırken bile, çocuklarımız için riskleri önleme konusunda çok daha donanımlı olmalıyız. İklim felaketlerinin artacağını biliyoruz. Sadece nerede ve ne zaman meydana geleceklerini bilemiyoruz.”
Çocuklar ve gençler en savunmasız grup
Çocuklar ve gençler, kasırga gibi aşırı hava olaylarının etkileri de dahil olmak üzere, afet riski ve iklim değişikliğinden kritik düzeyde en çok etkilenen savunmasız bir grubu oluşturuyor. UNICEF’in geçtiğimiz yıl yayınladığı, Çocukların İklim Riski Endeksi’ne göre, küresel düzeyde 400 milyon çocuğun (yaklaşık her 6 çocuktan biri) kasırgalara yüksek oranda maruz kaldığı tahmin ediliyor.
8 ülkeye odaklanıyor
UNICEF’in Bugün ve Yarın girişimi, ilk üç yıllık pilot uygulama kapsamında dört küresel kasırga havzasındaki sekiz ülkeye odaklanacak: Bangladeş, Komorlar, Haiti, Fiji, Madagaskar, Mozambik, Solomon Adaları ve Vanuatu.
UNICEF, bu çabaları ileriye taşımak amacıyla girişim için 30 milyon dolarlık ödenek oluşturulması için çalışıyor. Ayrıca özel sektör ve kamu sektöründen daha fazla ortağı harekete geçmeye ve çocuklar ve gençler için afetten korunmaya yönelik insani yardım finansmanı açığının kapatılmasına katkıda bulunmak için UNICEF’e katılmaya çağırıyor.
Çocuklukta karşı karşıya kalınan iklimsel değişikliklerin sebep olduğu hasar, yaşam hatta nesiller boyu süren eşitsizliği ve yoksulluğu derinleştiriyor. Ancak, çocuklara özgü ihtiyaçlar, mevcut Risk Transfer mekanizmaları ile doğrudan karşılanamıyor. Bu da, yüz milyonlarca çocuğu ve genci kapsayan küresel bir insani finansman açığı ya da “Çocuk Korumada Boşluklar” meydana getiriyor.
İlk çocuk merkezli finansal koruma aracı
UNICEF’in Bugün ve Yarın girişimi, yeni başlatılan G7-V20 İklim Risklerine Karşı Küresel Koruma Kalkanı kapsamında Alman ve Birleşik Krallık hükümetlerinin teminatı altında tasarlanan, olay temelli ilk iklim afet risk finansman mekanizması olma özelliği taşıyor. Bu kapsamda girişim, risk transfer aracının “Yarın” kısmına tam destek vererek, özellikle söz konusu “Çocuk Korumada Boşluklar” kısmını hedefliyor.
VEDA…
Nezih Demirkent’in, 1981 yılında kurduğu DÜNYA Gazetesi’nde çalışmaya başladığım 1999 yılından bu yana; DÜNYA, her zaman “evim” oldu…
Doğruluk, dürüstlük, kapsayıcılık, adalet değerlerinden asla taviz vermeyen bir gazete oldu... Bundan tam 3 sene önce, Hakan Güldağ liderliğinde, biz çalışanları ile yeni bir yola çıkarken, bu değerleri daha da ileri taşıdı… Bugün o yolun sonu.
DÜNYA’da son günümüz... İnsanların aynı dili konuşamadığı dönemler olur. Bu dönemlerde doğruluk, dürüstlük, kapsayıcılık, adalet değerlerini korumak daha da önem kazanır. Biz yolumuza devam ediyoruz…
Aynı değerlerle…
Hoşça kal DÜNYA