GittiGidiyor ve Açık Açık Platformu ağustos ayında, işbirliğinin yapıcı gücünü ortaya koyan değerli bir projeyi hayata geçirdi. Projenin adı, “Bir İyilik Olsun”. STK ürünlerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde çok daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak projenin amacı, sivil toplum kuruluşlarının bilinirliklerini ve gelirlerini artırmalarına katkı sunmak. “Bir İyilik Olsun” projesini GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı ve Açık Açık Platformu Kurucusu Itır Erhart’tan dinleyelim:
GİTTİGİDİYOR GENEL MÜDÜRÜ VE EBAY MENA BÖLGE DİREKTÖRÜ ÖGET KANTARCI:
“Pozitif yönde değişim hayal ediyorsak elimizi taşın altına koymalıyız”
"GittiGidiyor'da 'Birlikte herkes için fayda yaratmak' kurum kültürümüzün değişmez bir parçası. Açık Açık da Türkiye'deki bağışçıları, bağışçı haklarını tanıyan hesap verebilir dernek ve vakıflarla bir araya getirmeyi amaçlayan, bizim şeffaflık anlayışımızla örtüşen nitelikte çalışmalar yapan bir platform. Açık Açık ile ortak amacımızın yarattığı sinerjiden “Bir İyilik Olsun” projesi doğdu. GittiGidiyor olarak kâr amacı gütmeden çıktığımız bu yolda, STK ürünlerinin daha hızlı ve kolay bir şekilde çok daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız. Amacımız, sivil toplum kuruluşlarının bilinirliklerini ve gelirlerini artırmalarına katkı sunmak. Hedeflerimizden biri de sivil toplum kuruluşlarının satışa sunduğu ürünlerin hem günlük ihtiyaçlar hem de hediye alternatifi olarak tüketicilerin aklında yer etmesi. Milyonlarca kullanıcısı bulunan bir platform olarak istiyoruz ki bütün kullanıcılarımız STK mağazalarıyla buluşsun ve iyilik için üretilen bu ürünler de alışveriş seçenekleri arasına girsin. Önümüzdeki süreçte şeffaf ve hesap verebilir bir yapıya sahip tüm STK'ları 'Bir İyilik Olsun' ekosistemine dahil etmeyi hedefliyoruz.
İş dünyasının sorumluluğu paylaşması gerekiyor
STK'lar, insanların seslerini duyurmaları, sorumluluk almaları, her alanda toplumsal bilinçlenme sağlanması için çalışıyor ve bu çalışmaların sürmesi için maddi ve manevi olarak desteklenmeye ihtiyaç duyuyorlar. İş dünyasının da bu sorumluluğu paylaşması gerekiyor. Herhangi bir konuda pozitif yönde değişim hayal ediyorsak elimizi taşın altına koymalıyız. Ancak o zaman insana, topluma, doğaya ve tüm dünyaya daha fazla değer katmamız mümkün. Esasında bu yolculukta rekabete de yer yok. İyi bir şey üretmek için herkes elinden geleni fazlasıyla yapmalı.
Kullanıcılarımız sosyal fayda, STK'lar gelir yaratıyor
Dijital platformlar, ulaşılabilirlik ve kullanım kolaylığı açısından toplumsal faydanın daha geniş kitlelerce benimsenmesinde önemli bir role sahip. 'Bir İyilik Olsun' projesi üzerinden örnek vermek gerekirse; GittiGidiyor 31 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip, her gün milyonlarca kullanıcı tarafından ziyaret edilen dev bir platform. STK'ları, kendi satış kanallarından ulaşmakta zorlanacakları bir kitleyle buluşturuyoruz. Tüketiciler için ise pazar yeri kimliğimizi STK ürünlerine taşıyoruz."
AÇIK AÇIK PLATFORMU KURUCUSU ITIR ERHART:
“Ancak güçlerimizi birleştirirsek mesafe kat edebiliriz”
"STK'lar toplumsal sorunlar için çözümler üretmeye çalışıyor. Bunun için kampanyalar, eğitim programları geliştiriyor, projeler yapıyor. İçinde bulunduğumuz dönem, sosyal sorunları artık görmezden gelemeyeceğimiz bir dönem. İklim krizi, eşitsizlikler, plastik kirliliği...
Farkındalığın artması ile birlikte hem kamu, hem özel sektör dünyayı yeniden keşfetmek yerine, STK'lara dönüp 'Siz bu kadar yıldır bu konularda çözümler üretiyordunuz, neler yapıyorsunuz? Biz nasıl destek verebiliriz?' demeye başladı. Ben bunu çok olumlu bir gelişme olarak görüyorum.
Özel sektörde kaynak, sivil toplumda saha deneyimi var
Gezegenimizi korumak ve dünyada tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için oluşturulan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın 17'ncisinin 'Amaçlar için ortaklıklar' olduğunu görüyoruz. Bu da bizim diğer 16 amaca ulaşmak için işbirlikleri yapmamız gerektiğine işaret ediyor çünkü çözüm üretmemiz gereken meseleler kamunun, sivil toplumun ya da özel sektörün tek başına altından kalkamayacağı kadar büyük. Özel sektörün elinde olup sivil toplumun elinde olmayan kaynaklar var. Sivil toplumda da özel sektörde olmayan saha deneyimi mevcut. Ancak güçlerimizi birleştirirsek mesafe kat edebiliriz.
Kurumlar kâr odaklılıktan, sosyal fayda odaklılığa evriliyor
Gezegenin, insan ırkının, sürdürülebilirliğin tehdit altında olması ve bu konudaki farkındalığın artması ile birlikte, kurumlar kâr odaklılıktan değer ve sosyal fayda odaklılığa doğru evrilmeye başladı.
Örneğin; bir şirket toplumsal cinsiyet eşitliği alanında fayda yaratmak istediğinde, bu konuda uzmanlaşmış bir sivil toplum kuruluşu (STK) ile işbirliğine gidiyor. Bu sayede hem kurum çok daha az zaman harcayarak çok daha fazla sosyal etki yaratıyor; hem de STK programlarını yaygınlaştırma fırsatı yakalıyor. STK'lar da ancak birlikte sistematik dönüşüm sağlanabileceğinin farkında artık. Adım Adım ve Açık Açık şemsiyeleri altında uzun zamandır birlikte değer, farkındalık ve kaynak yaratıyoruz. Bu sayede sivil hareketler büyüyor ve güçleniyor.
Bu proje, çok daha fazla iş ve güç birliğine ilham vermeli
Dijital platformların, toplumsal faydanın yaygınlaşmasında çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum. GittiGidiyor ile yaptığımız bu işbirliği hem Açık Açık üyesi, şeffaf ve hesap verebilir STK'ların ürünlerinin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacak hem de sürdürülebilir ürünler satın almak isteyen bireyler için alternatifler sunacak. Bu projenin, çok daha fazla iş ve güç birliğine ilham vermesini diliyorum."
12 STK yer alıyor
Bir İyilik Olsun projesi, il etapta Açık Açık Platformu'nda bulunan 12 farklı sivil toplum kuruluşunun (STK) ürünlerini tek çatı altında topluyor. GittiGidiyor'daki "Bir İyilik Olsun" sayfasında 250'den fazla ürünü ile yer alan STK'lar şöyle: Bilim Kahramanları Derneği, Bir Dilek Tut Derneği (Make a Wish), Gülmek İyileştirir Derneği, İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı (İZEV), Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV), Temel İhtiyaç Derneği (Tider), Tohum Otizm Vakfı, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG), Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD), Tuana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (Toçev) ve Yeşilay.