Kurucu Başkanlığını İstanbul eski Defterdarlarından Sezai Onaral’ın yaptığı İstanbul Yeminli Mali Müşavirler Odası (İstanbul YMMO) yönetimi, Vehbi Karabıyık, Sabri Tümer, İbrahim Aktan ve Vahap Adıyaman’ın başkanlıkları döneminde şimdiki Başkan Müfit Erkarakaş’ın da içinde yer aldığı ekiple 4-5 yıl kafa yordu:
- 1500 üyemizle İstanbul’daki büyük, orta ölçekli ve küçük toplam 25 bin şirketin, işletmenin, her şeyini yakından izliyor, ekonomik açıdan nabızlarını tutuyoruz. Bu nabzı yansıtan bir çalışma yapmamızda yarar var.
Konu İbrahim Aktan ve Vahap Adıyaman’ın başkanlıkları döneminde 29 Ağustos 2007-1 Mayıs 2009 döneminde ekonominin koordinasyonundan sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunmuş, sonrasında İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörlüğünü uzun süre yürütmüş Prof. Nazım Ekren’e açıldı.
İstanbul YMMO’nun üyesi olan Prof. Nazım Ekren, İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Elçin Aykaç Alp ile Dr. Mefule Fındıkçı Erdoğan’ı yanına alıp, kolları sıvadı. Prof. Ekren’in ekibinin ilk işlerinden biri, İstanbul YMMO üyeleriyle anket yapmak oldu.
Ankete verilen yanıtlar üzerinden yapılacak analiz, “İstanbul YMMO Ekonomik Beklenti Endeksi”ne temel oluşturacaktı. Çeyrek dönemler itibariyle anket çalışması başlatıldı. Çıkan sonuçların nabzı yansıttığı kanısına varılınca endeksin kamuoyuna yansıtılması yönünde adım atıldı.
Geçenlerde İstanbul YMMO Başkanı Müfit Erkarakaş, Vehbi Karabıyık ve Vahap Adıyaman’ın ev sahipliğinde Oda’nın İstanbul’daki merkezinde buluştuk. Müfit Erkarakaş, Prof. Nazım Ekren, Prof. Elçin Aykaç Alp ve Dr. Mefule Fındıkçı Erdoğan’la Oda’nın 450 üyesinin yanıtlarının baz oluşturduğu “İstanbul YMMO Ekonomi Beklenti Endeksi-2025. 1. Çeyrek” sonuçları üzerine konuştuk.
Müfit Erkarakaş, endeksle ilgili şu bilgiyi verdi:
- Prof. Nazım Ekren başkanlığındaki hocalarımız anketle toplam 12 sektör bazında büyüme ve eğilim yoklaması yapıyor. “İYMMO Ekonomik Beklenti Endeksi”, Türkiye ekonomisinin geleceği hakkında fikir veren önemli bir veri kaynağı oldu.
Ardından Prof. Nazım Ekren, “İYMMO Ekonomik Beklenti Endeksi”nin yansıttıklarını sıraladı:
Prof. Ekren, şirketlerin ciro düzeyine göre beklentilerine dikkat çekti:
Bazı sektörler üzerinde durdu:
Kısacası, “İYMMO Ekonomik Beklenti Endeksi”nin ilkinden çıkan sonucu şöyle özetlemek mümkün:
Prof. Nazım Ekren, “İYMMO Ekonomik Beklenti Endeksi”nin sonuçlarını değerlendirirken enflasyon konusunda ortaya çıkan değerlendirmeyi şöyle aktardı:
Prof. Nazım Ekren, “İYMMO Ekonomik Beklenti Endeksi”nin sonuçlarını değerlendirirken döviz kurları konusunda oluşan izlenimi şöyle özetledi:
Prof. Nazım Ekren, “İYMMO Ekonomik Beklenti Endeksi”nin sonuçlarını değerlendirirken ekonomik ve siyasi belirsizlikler konusunda ortaya çıkan havayı da şöyle aktardı:
EVSİD’in kurucu Başkanı, PAGEV Başkan Yardımcısı Qlux İdeas Genel Müdürü Burak Önder, Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) başkanlığına adaylığını açıkladığı toplantıda sivil toplum örgütlerinin önemini şu tanımla ortaya koydu:
Sıralamanın da altını çizdi:
Burak Önder’in “Gelişmiş ülkelerde STK’ların gücünü” ortaya koyan bu sözleri üzerine sordum:
- TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Ömer Aras’ın başına gelenleri dikkate alınca sivil toplum örgütlerinde görev alma konusunda bir tedirginlik söz konusu oluyor mu?
Burak Önder, şu yanıtı verdi:
- Bu konu “sırat köprüsü”nden geçmek gibi. Başka bir deyişle “mayınlı alan”… Biz sektörel konu ve sorunlarımıza odaklanıyoruz.
Önder’in listesinde ZÜCDER yönetim kuruluna aday olan CKC Cam’dan Celalettin Çakıcı da şu değerlendirmeyi yaptı:
- ZÜCDER yönetimine adaylık konusunda aynı listede yer alan bizler, hepimiz farklı siyasi görüşlere sahibiz, farklı takımları tutarız. ZÜCDER platformunda sektörümüzü konuşmayı yeğleriz.
Önder, dünkü ZÜCDER adaylık toplantısında “gelişmiş ülkelerde STK’lar 5’inci güçtür” konusunu anımsatınca aklıma geldi: