ABD ve Çin ticaret endişelerinin azalmasıyla birlikte rekor seviyeleri test eden küresel hisse senetlerinde, yükseliş eğilimi korunuyor. ABD ve Çin birinci faz ticaret anlaşmasında mutabık kalırken son haberlere göre ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin arasındaki faz bir ticaret anlaşmasının çok kısa zamanda imzalanacağını söyledi. Küresel merkez bankalarının 2019 yılındaki parasal gevşeme adımları, azalan ticaret ve Brexit belirsizlikleri eşliğinde riskli varlıklar, 2009 yılından bu yana ki en yüksek değer kazancıyla yılı tamamlıyor. Petrol fiyatları, yıl başından bu yana yaklaşık yüzde 33 oranındaki değer kazancıyla ilk sırada yer aldı. Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 29 yükselişle ikinci sırada yer alırken, MSCI Dünya Endeksi yüzde 25, altın yüzde 15, MSCI Gelişmekte olan ülke hisse endeksi ise yüzde 15 civarı artış gösterdi. Özellikle 2018 başlarından bu yana etkili olan aşağı trendini kıran gelişmekte olan ülke hisse endeksindeki ve MSCI EM/DM rasyosunda (gelişmekte olan /gelişmiş ülke) dip oluşumu sinyallerini not ediyoruz.
Küresel büyüme, bazı risklere rağmen dip görünümü çiziyor ve 2020 yılında büyümenin toparlanmasını bekliyoruz. Örneğin son açıklanan küresel imalat PMI verileri karışık sinyaller üretse de genel olarak büyümede toparlanma olduğuna dair sinyaller var. Özellikle, yeni siparişlerdeki dip görünümü öne çıkıyor ve hem ticaret endişelerinin hem de Brexit belirsizliklerinin azalmasıyla birlikte, büyüme ve enflasyonda konjonktürel bir canlanma yaşanmanın olası olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla da küresel ekonomide daha yüksek büyüme/daha yüksek enflasyon dönemine girilmesinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Ticaret endişeleri azalırken, küresel merkez bankalarının genişlemeci duruşlarını koruyacağını ve kısa vadede önemli politika adımları atmalarını beklemiyoruz.
Ayrıca Brexit sürecinde çözüme yönelik gelişmeler de önemini koruyor. İngiltere'de yapılan ve Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin kazandığı seçimlerin ardından, Brexit yasa tasarısı Avam Kamarası'nda ilk engeli aştı. Cuma günü yapılan oylamada İngiltere'de Brexit anlaşması kabul edildi. 234'e karşı 358 oyla kabul edilen yasa tasarısı, Avam Kamarası'nda bir süre daha değişikliğe açık olarak bekletildikten sonra Lordlar Kamarası'na gönderilecek. Noel tatilinden sonra 7, 8 ve 9 Ocak'ta onaylanan yasa tasarısı üzerindeki değişiklik teklifleri görüşülecek. Başbakan Johnson'ın Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit Anlaşması uyarınca İngiltere 31 Ocak'ta AB'den ayrılacak. Taraflar 2020 sonuna kadar, bundan sonraki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşma yapmaya çalışacak. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde, buradaki önemli konu da AB ile İngiltere hükümeti arasındaki ticaret müzakereleri olacak.
Bu hafta Noel tatili nedeniyle işlem hacimlerinin zayıf kalması bekleniyor. Yurtdışı piyasalarda makro veri akışı sınırlı. Salı günü Noel tatili nedeniyle Almanya piyasaları kapalı, İngiltere ve ABD piyasaları ise erken kapanacak. Çarşamba günü de ABD ve Avrupa piyasaları kapalı olacak. Hafta genelinde ABD’de Dayanıklı Tüketim Mal Siparişleri konut verileri, yurtiçinde ise Reel Sektör Güven Endeksi ve KKO takip edilecek önemli makro veriler. Diğer taraftan Trump’ın azil soruşturmasına yönelik haber akışının önemini koruduğunu hatırlatalım. Temsilciler Meclisinde kabul edilen tasarı Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’ya gidecek ve Trump‘ın yargı süreci başlayacak. Ancak tasarının Senato’dan geçmesi beklenmiyor. Oylamada Temsilciler Meclisi’nde neredeyse tüm Demokratlar azil yönünde oy kullanırken beklendiği gibi tek bir Cumhuriyetçinin bile Trump aleyhine oy kullanmaması Trump’ın Senato’da aklanacağına dair beklentilere destek oldu. Trump’ın görevden alınması için Senato’da oyların üçte ikisinin gerektiğini ancak Senatonun yarısından fazlasını Cumhuriyetçi vekillerin oluşturduğunu hatırlatalım. Senato’nun, Trump’ın azli duruşmasını gelecek yılın başlarında düzenlemesi bekleniyor.