Borsada başrolde 24 bin, figüran olarak 1.5 milyon yatırımcı var

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ
  • Borsadaki 24 bin yatırımcı hisse senetlerinin yüzde 88'ine, 1 milyon 545 bin yatırımcı ise senetlerin yalnızca yüzde 12'sine sahip.
  • 24 bin yatırımcının her birinin 19.5 milyon, 1 milyon 545 bin yatırımcının her birinin ise 43 bin liralık hisse senedi var.
  • Eğer hisse senedi fiyatları artıyorsa, bilin ki büyükler artmasını istediği içindir, küçükler alıcı olduğu için değil.

Başroldeki 24 bin yatırımcı, toplam yatırımcı sayısının yalnızca yüzde 1.5'i kadar bir büyüklük oluşturuyor. Ancak bu 24 bin yatırımcı hisse senetlerinin tam yüzde 88'ini elinde bulunduruyor.

Figüran konumundaki 1 milyon 545 bin yatırımcı sayıca yüzde 98.5 gibi ezici bir çoğunluğa sahip. Ancak iş paraya, portföye geldi mi bu çoğunluk yalnızca yüzde 12'lik paya hükmedebiliyor.

Bir kez daha vurgulamakta yarar var...

Yüzde 1.5 paranın yüzde 88'ine sahip durumda.

Yüzde 98.5 ise paranın ancak yüzde 12'sine sahip.

İşte Borsa İstanbul bu!

“Uçtu, tırmandı, diğer borsalardan pozitif ayrıştı, tasarruf sahibinin yeni adresi oldu, tasarruflar artık buraya akıyor” diye methiyeler düzülen Borsa İstanbul bu!

“Borsaya yön verenler” diye nitelediğimiz yaklaşık 24 bin yatırımcının toplam portföyü 467 milyar lira. Yani bu 24 bin yatırımcının her birinin 19.5 milyon lirası var.

Diğer yatırımcılar olan 1.5 milyon kişinin toplam parası ise yalnızca 66 milyar lira. Yani bu yatırımcıların her biri 43 bin liralık portföye sahip.

24 bin yatırımcı ne isterse o olur!

Birileri hala zannediyor ki geniş bir yatırımcı kitlesi girdiği için hisse senetleri değer kazanıyor ve borsa yükseliyor.

Hatırlatalım; yılın ilk yarısında hemen hemen tümü yerli bireysel yatırımcılardan oluşmak üzere borsa yatırımcısı sayısı 365 bin artmıştı.

Ancak borsanın nasıl seyredeceğini belirleyen yatırımcı sayısı belli. Haziran sonu verilerine göre sayıları ancak 24 bin olan yatırımcı kitlesi ne derse, borsanın nereye gitmesini isterse o oluyor.

Küçük tasarruf sahibi konumundaki daha fazla yatırımcının borsaya girmesi fiyatları yukarı iter mi, bir ölçüde. Bu yatırımcıların eti ne budu ne! Ne kadar alım gücüne sahipler ki müthiş bir talep yaratıp borsayı yukarı itebilsinler. Eğer hisse senedi fiyatları artıyorsa, bilin ki büyükler artmasını istediği içindir, küçükler alıcı olduğu için değil.

“Birkaç fonla üç beş Coni!”

Borsadaki yatırımcı dengesizliği yıllar yılı aynı. Biz haziran sonundaki durumu aktarıyoruz ama biliyoruz ki bu tablo beş yıl önce de, on yıl önce de neredeyse aynıydı.

Yıllar önce bu çarpık tabloyu özetleyen bir başlık kullanmıştık. Doğrusu bu durumu izah etmek için daha uygun bir başlık da henüz bulabilmiş değiliz.

"Borsa borsa dedikleri birkaç fonla üç beş Coni!"

Haziran sonunda borsadaki toplam hisse senedi yatırımcısı sayısı 1 milyon 569 bin. Bu yatırımcıların tam yüzde 98.91'i yerli gerçek yatırımcılar. Ama bu yatırımcıların portföydeki payı yalnızca yüzde 25. Aslında yüzde 25 de yanıltıcı bir oran. Gerçek kişilerin elindeki hisse senetlerinin çok büyük bölümü yüklü miktarda portföye sahip olanlarda toplanmış durumda.

Bu konudaki detaylı verileri de yakında paylaşacağımızı belirtelim.

Borsada en büyük paya sahip olan kesim yabancı tüzel kişiler. Bu grupta yalnızca 1.335 yatırımcı var, ama bunların sahip olduğu hisse senedi tutarı 148 milyar lira.

Tabloda yer alan detaylara bakınca "Birkaç fonla üç beş Coni" demekte haksız olmadığımız görülüyor.

Yabancı çıkışı 4.2 milyarı buldu

Bu arada yabancılar borsadan çıkmaya devam ediyor. Yılbaşından 10 Temmuz'a kadar olan dönemdeki yabancı çıkışı net 4.2 milyar dolara ulaştı.

Böylesine yüklü çıkışa rağmen yabancılar hisse senetlerinin halen yarısına sahip durumda.

Yabancıların devlet iç borçlanma senedindeki net satışları da yılbaşından 10 Temmuz'a kadarki dönemde 7.3 milyar doları buldu.

Tüm yazılarını göster