Bir lord roman yazarsa…

Lord Michel Anders-Cavendish ile birkaç gün önce Pera Palas’ta tanıştım. İngiltere'nin Suffolk kentindeki Cavendish kasabasının adını taşıyan asil bir aileden geliyor; bugün, Fransa ile Almanya arasında yaşıyormuş. İsviçre'de büyümüş, İngiltere ve Fransa'da edebiyat, morfoloji ve ticari sanat okumuş. Süddeutsche Zeitung'da moda üzerine yazılar yazmış. Allgemeine Verlagsanstalt’ın yayın yönetmenliğini üstlendiği üç dilli dergileri "Plaza Athénée Style" ve "Traveler Style International" onun projesiymiş.

Son olarak, “Etoile– Stern der Liebe” (Etoile-Aşkın Yıldızı) isimli bir roman yazmış. 1 Ekim’de Almanya’da B&S Siebenhaar Verlag tarafından satışa sunulan kitabın tanıtımı için Avrupa’nın çeşitli kentlerinde galalar düzenlenmiş. Lord Michel, bu kez kitabının Pera Palas Oteli’ndeki tanıtımı için İstanbul’a gelmiş.

Demet Sabancı Çetindoğan ve Lord Michel Anders-Cavendish’in yakın dostu Çiğdem Simavi’nin ev sahipliğinde; kültür-sanat, iş ve cemiyet dünyasından isimleri bir araya getiren davette kitabın Paris’te, Londra’da, New York’ta, Venedik’te, Atina Vouliagmeni’de, Paros Adaları ve özellikle İstanbul’da geçen hikâyesini öğrendik:

Ebeveynleri Alfa ve Franes Orenis ile Atina’ya yakın, deniz kenarı olan Vouliagmeni’de yaşayan 18 yaşındaki güzel Yunan kız Etoile Orenis, romanın kahramanlarından biri. Ege Denizi’nde bir gemi seyahatinde, Zoulis Kurti isimli 33 yaşında bir Türk gence tutuluyor. Gerçek uluslararası ünlülerle tanışıp gerçekte var olan ünlü otellerde kalıp ünlü restoranlarda yemek yiyen çift, Paris'te aşklarını itiraf ediyorlar. Ancak, başlangıçtaki romantizm kısa sürede her iki ailenin de dramatik ticari çatışmaları yüzünden gölgede kalmaya başlıyor. Beylerbeyi Sarayı’ndaki bir balo, âşık çiftin ebeveynlerinin üzücü eleştirileriyle bitiyor. Din farkı yorumları ve American Sun Life Süpermarketleri zincirinin sahibi Kurti Holding’i, yine güçlü bir şirket olan Sun Life Concern’le birleştirmek hayalleri ağır basıyor. Bu nedenle Kurti’yi diğer şirketin varisi Killy ile evlendirme planları, ilişkiyi karmaşık bir hale getiriyor.

Kitapta Pera Palas Oteli ve Halas yatından da söz ediliyor.

Sarah Bernhardt’tan Agatha Chiristie’ye; Britanya Kralı VIII. Edward’dan Jacquline Kennedy Onassis’e birçok ünlüyü ağırlayan otel, Orient Ekspress’in konuklarını ağırlamak üzere 1895’te açılmış… 21. yüzyılda Cavendish’in kahramanlarını da ağırlıyor.

1914 yılında Glasgow’da Fairfield Shipping Co. tarafından inşa edilen ve Reşit Paşa olarak adlandırılan, 1. Dünya Savaşı sebebi ve bazı stratejik nedenlerden ötürü İngiliz Hükümeti tarafından Osmanlı İmparatorluğu’na teslim edilmesi ertelenen Halas gemisinin de ilginç bir hikâyesi var. 6 Ekim 1923 yılında Şirket-i Hayriye’ye geçen ve kurtuluş anlamına gelen “Halas” adını alan gemi, 65 yıl boyunca olarak hizmet verdikten sonra 1984 yılında Haldun ve Çiğdem Simavi tarafından alınıyor ve 15 kabinli lux charter gemisine dönüştürülüyor. Prens Charles’tan Amerika eski başkanlardan Bush’a birçok ismi ağırlayan gemi, romanda da bu görevini sürdürüyor.

Kitabına emeği geçenlerle birlikte katıldığı Pera Palas’taki davette romanını anlatan yazar, kitabın fikri ve tamamlanmasına kadar olan işbirliği hakkında da bilgi verdi. Fransa'da “Ligue Universelle du Bien Public” tarafından iyi niyet elçisi seçilerek “Meilleur Serviteur de l’Humanité” altın madalyasına layık görülen Lord Michel Anders Cavendish, İstanbul’da, en çok etkilendiği mekânda bir kez daha bulunmaktan dolayı büyük heyecan duyduğunu ve çıkmasından bu yana geçen bir buçuk ayda kitabına gösterilen ilgiden çok memnun olduğunu belirtti.

Bu arada kitabın kapağındaki naif suluboya çalışmanın kendisine ait olduğunu öğrendim. Arka kapakta ise Halas yatında bir fotoğrafı yer alıyor.

Kansere karşı verilen mücadeleye bağış galalarıyla da destek olan Lord Cavendish’in ismine Paris’teki Versailles Sarayı’nda gerçekleştirilen bağışlı gala "Institut International de Cancérologie de Paris" ve "Charte de Paris contre le Cancer"da da görüyoruz.
Kitap, henüz Türkiye’de basılmadı. Bir lord roman yazarsa nasıl olur merak edenlerin Almancasını internet üzerinden temin etmek mümkün…

Tüm yazılarını göster