Ayakkabı ve deri sektöründe Avrupa’da bir numara olabiliriz

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI

Dünyada üretimin modayı yönlendirmesi veya eş zamanlı takip etmesinin, doğru üretimlerin gerçekleştirilmesi ve katma değer elde edilmesi bakımından da kritik rol üstlendiği bir süreçteyiz. Dünya ticaret hacmi 150 milyar dolar civarında olan ayakkabı sektöründe Türk ayakkabı üreticileri olarak 6’ncı sırada yer alıyoruz. Sektörde katma değerli ürünlerle dünya pazarlarında daha üst sıralarda yer alabilmek amacıyla bir dizi çalışmalar yapılmakta.
Bu bağlamda ayakkabı ve deri ürünleri sektörüne yönelik salı günü İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu’nda gerçekleşen seminere İTO Meclis Üyesi ve TASEV Başkanı Tan Erdoğdu’nun davetlisi olarak katılmıştım.

2021 ilkbahar-yaz trendlerini, konseptlerini ve renklerini tanıtan 'WGSN Ayakkabı Trend Sunumu' çerçevesinde İTO Ayakkabı ve Ayakkabı Yan Sanayi Komitesi temsilcileri, mesleki örgütler ve firma temsilcilerinin katılımıyla gelecek sezon trendine ilişkin bilgi edindiler.
Seminerin açılışında, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Polat ile İTO Meclis Üyesi ve TASEV Başkanı Tan Erdoğdu, konuştular.

Konuşmasında, Türkiye’nin çok büyük bir üretim gücü olduğunu, nicelik olarak sorunu olmadığını, ama katma değerle ilgili bir güçlüğü bulunduğunu belirten Tan Erdoğdu sözlerini şöyle sürdürdü: “Son derece nitelikli yaptığımız ürünleri, tasarımla yüceltmeye ve bununla öne çıkarmaya ihtiyacımız var. Gençlerin bu konudaki sahiplenen tavrı da bizim için umut kaynağıdır. Katma değer ancak, tasarım, doğru insan gücü ve nitelikli üretimle, doğru pazarlarda yapılacak atılımla mümkündür. Ayakkabıcılık sektöründe yüksek teknolojiye sahip makineler olmasına rağmen sektörde insan gücüne dayalı üretimi sürdürmekte.

Ayakkabı sektöründe moda, sosyal medyada gençlerin ilgisiyle hızla değişiyor.

55 milyar dolarla İtalya ayakkabı moda, tasarım ve katma değerli üretimle Avrupa’nın lideri konumunda. 13 meslek lisesinde ayakkabıcılık eğitimi yapılmasına rağmen sektörde kalifiye eleman sorunumuz devam ediyor.
Katma değer yaratmada sorunumuz devam ediyor.
Bunu mutlaka çözmeliyiz.
Yaşlanan Avrupa’da ayakkabı üretilmiyor.
Avrupa bizim pazarımız olmalı.
Dünyada yaratılan değerin yüzde 65’i Avrupa’da üretiliyor.
Ayakkabı yan sanayi fuarlarından başlayarak tarihsel bir döngüye giden sektörün, dışa dönük bir moda anlayışına buluşturma yolculuğunun devam ettiğini belirten Tan Erdoğdu, gerçekleşen seminerin de bu doğrultuda bir adım olduğunu vurguladı.

“İtalya’da gerçekleşecek ayakkabı ve ayakkabı yan sanayi fuarlarından önce yaptığımız bu seminerin siz değerli üreticiler için ufuk açıcı olduğuna inanıyorum” diyerek ayakkabı yan sanayinde atılacak ön adımların ayakkabı sanayi ihracatı konusunda önemli olduğunu belirtti.
Açılış konuşmalarının ardından WGSN firmasının Türkiye ve Yunanistan sorumlusu Cihancan Sezgin, 2021 ilkbahar-yaz trendlerini katılımcılarla paylaştı.

Cihancan Sezgin, Merkezi Londra'da bulunan WGSN (Worth Global Style Network) ayrıca New York, Tokyo, Paris, Milano gibi bir çok moda merkezinde kurulu ofisleri ve global danışmanları ile 300 kişilik tasarım ekibiyle moda, tasarım ve stil dünyasına online bilgi, araştırma ve trend analizi sağlayan dünyanın önde gelen global bilgi servislerinden biri.
Yarının trendlerini tahmin ederek, WGSN Fashion dünyanın en büyük perakendecilerinin, markalarının ve üreticilerinin güvenle lider olmasına yardımcı oluyor.

WGSN'in üyeleri arasında; Armani, Nokia, Ralph, Lauren, Zara, H&M, Mexx, Inditex Group, Coca Cola, Bloomingdales, Roberto Cavalli, Benetton, M&S, Target, C&A, Guess, Nike, Paul Smith, Puma, Hummel, Nickelodeon, Arcadia Group, Reebok, Tommy Hillfiger, Timberland, Nike, Lee, Dolce Gabbana, Wrangler ... gibi dünyanın tanınmış markaları yer alıyor” sözleriyle WSGN’yi tanıttı.

Kadın ve erkek ayakkabıları, çanta, terlik ve deri aksesuarda 2021 ilkbahar-yaz trendlerini katılımcılar keyifle izlediler.

Sunumda, Ayakkabılarda, terliklerde, çantalarda ve deri aksesuarlarda renklerin her tonuna rastlanıyordu.

Örneğin, 2020-2021 yılında sürdürülebilir ana renkler, pastel ve parlak renkler ağırlığı olacak.

Öne çıkan diğer renkler ise;
- Neo Mint,
- Kırmızı-siber kırmızı,
- Soft Moss yumuşak yosun naturel
- Kompozit Gri (Avrupa nüfusunun yüzde 72 si şehirlerde yaşıyor.
- Beton rengi-gri bu bağlamda etkin olarak tercih ediliyor.)
- Kızıl ocak rengi .
- Sarı-Akça ağaç yaprak rengi gençler yoğun olarak tercih ediyor.
- Mor ,
olarak renklerin trendini oluşturmuşlardı.

Sunumda yer verilen önermelerden şu alıntıyı sizlerle paylaşmak istiyorum;
“- Tasarımları bir adım öteye taşıyın,
- Gündüzden geceye giyim, vurgulu detaylar ile güncelleniyor,
- Vahşi Batı botlarına yatırım yapın,
- Chelsea, derby ve mokasen stilleri popüler oluyor,
- Kaba spor ayakkabılar hakimiyetlerini sürdürüyor,
- Koşucu ayakkabılarına yatırım yapabilirsiniz.”

Sektörü KOSGEB başkanlığından beri izleyen biri olarak, ülkemizde ayakkabı, çanta ve deri sektöründe teknolojinin en gelişmiş tezgah ve makinelerini kullanıyoruz.
Ancak yeterince katma değer yaratamadığımız için Avrupa’nın bir numarası olamıyoruz.
Bir İtalya ya bakalım, moda, tasarım ve inovatif e dayalı üretimle katma değer yaratarak Avrupa’nın hatta dünyanın bir numarası olabiliyor.

Bizde, moda, tasarım ve inovatife dayalı üretimle yaratacağımız katma değerle Avrupa’da liderliği yakalayabiliriz...

Tüm yazılarını göster