Trabzon Çaykaralı Mızrap Yerekaban’ın Erzincan doğumlu oğlu Akın Yerekaban, 1982 yılında İstanbul’a taşınıp, nalbur dükkanıyla yola çıktı. İstanbul’da açtıkları nalbur dükkanında başlangıçta babasıyla da ortaktı.
Akın Yerekaban, 1984-1992 döneminde, nalbur dükkanı işletmenin yanına inşaatı da ekledi. Konut piyasasının çok canlı olduğu söz konusu dönemde fırsatı değerlendirdi. Nalbur dükkanı ve konut satışlarından para kazanan Akın Yerekaban, Çaykaralı hemşerisi “Erdoğanlar”ın alüminyum işini incelemeye aldı:
Bir ortakla birlikte Erdoğanlar’ın alüminyum atölyesini satın aldı, nalbur mağazasını kardeşlerine bıraktı. Böylece 1994 yılında Sistem Alüminyum Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile sanayiciliğe adım attı. Bir süre sonra ortağıyla yollarını ayırdı, nalbur işine nokta koyan kardeşleriyle birlikte Sistem Alüminyum’un üretimini Beylikdüzü’nde kurdukları fabrikaya yönlendirdi.
2000 yılında KKTC ile başladıkları ihracatın da desteğiyle işleri büyüdü, yatırımları da aynı tempoda arttı. Şirketin merkezi için Hadımköy adres seçilirken, üretim de 120 bin metrekarelik kapalı alan oluşturdukları Çorlu’ya taşındı.
Danışmanları Prof. Ahmet Kasım Han, Sistem Alüminyum’un 30’uncu yılı vesilesiyle Hakan Güldağ, Şeref Oğuz ve beni Yerekaban ailesinin ikinci kuşağı ile buluşturdu. Buluşmada Sistem Alüminyum Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ayhan Yerekaban, Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Yerekaban ve şirketin bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Tamay’la sohbet ettik.
Ayhan Yerekaban, babası Akın Yerekaban’ın 750 metrekarelik atölyede Sistem Alüminyum’da sanayi yolculuğuna çıktığını bildirdi:
Yaşar Yerekaban araya girdi, ürünleriyle ilgili şu bilgiyi verdi:
Ürün yelpazesinden bazı örnekler sıraladı:
Alüminyumun şu özelliğinin altını çizdi:
Ayhan Yerekaban ürün yelpazesinden bir örnek üzerinde özellikle durdu:
Sistem Alüminyum’un yatırım büyüklüğünü merak ettik, Ayhan Yerekaban hesapladı:
Yatırım bilgisini aktardıktan sonra ürün yelpazesine döndü:
Yaşar Yerekaban, şirketin büyüme temposunu şöyle özetledi:
Ayhan Yerekaban, 2018 yılından itibaren 4 yıl art arda sektörün ihracat şampiyonu olduklarını kaydetti:
Kilo başına ihracat gelirlerini sorduk, Yaşar Yerekaban yanıt verdi:
Akın Yerekaban, 30 yıl önce 750 metrekarelik alüminyum atölyesini devralarak çıktığı yolculukta zamanla kardeşi Aydın Yerekaban’ı, sonra ikinci kuşaktan Ayhan ve Yaşar Yerekaban’ı yanına alarak 120 bin metrekarelik üretim alanına ulaştı.
Orta ve ileri teknolojik ürünlere odaklanmak, Sistem’i sektörde öne çıkardı, ihracatta kilo başına 4 doları yakaladı…
2004 yılı ikinci yarısında dönemin Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı’yı aradı:
Raşid ile Satıcı, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dünya devi şirketlerin CEO’larıyla düzenlenen “Yatırım Danışma Konseyi” toplantılarında dost olmuşlardı.
Satıcı, Raşid Muhammed Raşid’i birkaç kez Türk iş insanlarıyla buluşturdu. Tekstil ve hazır giyim sektöründen bir çok iş insanına, “Üçte bir fiyatına elektrik, onda bir fiyatına doğalgaz ve 5-6’da bir işçilik maliyeti” gibi avantajlarla, Mısır’a yatırımın cazibesini gösterdi.
Satıcı, bunun üzerine Raşid’e öneri götürdü:
Satıcı ile Polaris Tekstil’deki ortağı Tunç Özkan’ın Mısır’da “Türk Sanayi Bölgesi” projesi geliştirmesi bu şekilde gündeme geldi. Mısır Hükümeti, “6 Ekim” kentinde 2 milyon metrekarelik alanda oluşturulacak “Türk Sanayi Bölgesi”ne 120 dolayında tesis kurulmasının sağlanmasıyla Türkiye’den 1,8 milyar dolarlık yatırım çekileceğine ikna oldu.
Satıcı-Özkan ikilisi, ilk “Türk Sanayi Bölgesi”ni birkaç yıl içinde Mısırlı ortakla birlikte devreye aldı. Söz konusu bölge, sadece Türk iş insanlarına değil, Mısır’a giden uluslararası yatırımcıya da açık tutuldu. O bölgeye yatırım yapanların çoğu da uluslararası şirketlerden oluştu.
2017 yılı Ocak ayı sonlarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun oluşturduğu heyetle Kahire’ye gittiğimizde Mısır’daki Polaris Parks’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Özkan’la karşılaştığımda, “Endüstri Bölgesi” yatırımlarında o günler için son durumu sordum, anlattı:
“Polaris Park”taki yatırımların toplamının 2 milyar doları bulduğunu paylaştı:
Sohbet sırasında yanımızda bulunan Türkiye’nin Kahire Maslahatgüzarı Ali Rıza Güney araya girdi:
Son 1,5 yıldır kurların yatay seyretmesi, başta tekstil ve hazır giyim sektörü olmak üzere ihracatta maliyet artışıyla gündeme gelen fiyat tutturamama sancısının birçok şirketin yönünü Mısır’a çevirmesi üzerine Tunç Özkan’ı aradım:
Özkan, şu yanıtı verdi:
Özkan’a Mısır’a Türkiye’den geçmişten beri yönelen yatırımların toplamını sordum, tahmini paylaştı:
Kendi işleri ilgili son durumu şöyle özetledi:
Türkiye’den Mısır’a yatırıma yöneliş konusundaki son durum böyle…