AMERICAN Turkish Society (ATS) Eş Başkanı, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı’nın Akbank’taki danışmanı Ali Arıkan, New York’a vardığımızda mesaj gönderdi:
- Bu akşam geçen yıl olduğu gibi ATS Yönetim Kurulu Üyesi, RPD Fund Management Kurucusu Ahmet Okumuş’un evinde buluşma var.
Buluşmanın ev sahibi Ahmet Okumuş ile ilgili bilgilerimi tazelemek için arşive girdim. Önce Eylül 1999’daki şu başlık dikkatimi çekti:
Merkezi ABD’de bulunan “Lipper Ltd.” adlı şirket araştırma yapmış, Ahmet Okumuş’un yönettiği “Okumuş Opportunity Fund”, son bir yıldaki yüzde 262.02 oranındaki getirisiyle Soros, Tiger gibi fonların da yer aldığı 3 bin yatırım fonu arasından birinci olmayı başarmıştı. Araştırma sonucu başta Wall Street Journal olmak üzere çok sayıda finans yayınında yer almıştı.
Ahmet Okumuş’un öyküsü o günlerdeki gazetelere şöyle yansıdı:
-
1969 doğumlu Ahmet Okumuş, Saint Benoit Lisesi’nde öğrenciyken İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (İMKB) işlemleriyle dikkatleri çekti. 1989 yılında finans eğitimi görmek üzere ABD’ye gitti.
-
Okulunu bitirmeden sonuncu yılda bıraktı, 1992’de portföy yönetmeye başladı. İlk yönettiği fon, kendisine ve annesine ait 15 bin dolar oldu. Bu parayı 7 yılda 323 kat artırdı. Söz konusu dönemde müşterilerine de yıllık yüzde 115 getiri sağladı.
-
Başarısının sırrını CNN International’in röportajında şöyle açıkladı: “Borsada gerçek değerinin çok altında işlem gören hisse senetlerini bularak satın almak ve değerlenince satmak.”
2001 yılında yayınlanan haberlere baktım:
Aralık 2014’de de benzeri başlıklar gördüm:
Haberin devamını okudum:
Okumuş, 2014 yılındaki açıklamalarında başarısının sırrı ile ilgili şu mesajı vermişti:
-
Yönettiğim fon az sayıda, temel analizini iyi çalışmış olduğumuz, büyüme potansiyeli yüksek şirketlere, pay fiyatının olması gereken değerin çok altında olduğu zamanlarda yatırım yapar.
-
Başarımızın sırrı sağlam ve odaklı bir şekilde çalışmak ve son derece disiplinli bir yatırım filozofisi.
Ahmet Okumuş’la ATS’in Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığı galadan önceki akşam evindeki buluşmada sohbet fırsatı buldum. Okumuş, ABD’ye ilk yerleştiği dönemde kurduğu fonu 2008’de 1.2 milyar dolar düzeyindeyken noktaladığını bildirdi:
- 2021 yılına kadar aile ofisi şeklinde çalıştık. Kendi fonlarımı yönetmekle yetindim. 2021 yılında 88 milyon dolarlık kendi kaynağımla başlayarak yeni fon kurdum. Fon hızla büyüyor. 470 milyon dolara ulaştı.
Fonu nerede değerlendirdiğini merak ettim, anlattı:
- Fonun 200 milyon dolarlık kısmı benim şahsi kaynağım. Fonun yüzde 85’ini ABD piyasalarında değerlendiriyorum. Yüzde 15’iyle Çin’e yöneldik.
Şu nokta üzerinde durdu:
- Bizim avarajla, normal hisselerle işimiz olmaz. Biz birçok hisseye düştükten sonra gireriz.
Ekibinin kaç kişi olduğunu, aralarında Türklerin bulunup bulunmadığını sordum, yanıtladı:
- 10 kişilik bir ekibiz. Aralarında Cem Soylu da var. Cem, Galatasaray’ın yönetim kurulunda yer alıyor. Ayrıca İbrahim Okumuş da iki ay önce bizimle çalışmaya başladı.
ABD’de 25 yılı geride bıraktığını vurguladı:
- Şimdi 25 yıllık tecrübeyle daha iyi işler yapma şansımız var. Hedefim yönettiğim fonu bu kez 10 milyar dolara kadar çıkarmak ama bunun için tam bir süre veremiyorum.
Ahmet Okumuş, 2021’de kurduğu yeni fonla dünyada yine adından söz ettirecek gibi görünüyor…
Para, kendisine iyi davranan ülkeleri sever
RPD Fund Management Kurucusu Ahmet Okumuş’a Türkiye’de Borsa İstanbul’da ve Hazine kağıtlarında yatırımları olup olmadığını sordum, yanıtladı:
- Bir ara Garanti Bankası ve Akbank hisselerine yatırım yapmıştık. Zamanla Borsa İstanbul’dan çıktık. Türkiye’de para piyasalarına, Borsa İstanbul’a yatırım yapma niyetimiz şimdilik yok.
Bu noktada şu mesajı verdi:
- Para, kendisine iyi davranan ülkeleri sever. Borsada küçük yatırımcıların korunmasına dikkat eder.
470 milyon dolarlık fonumuzun içinde Türk yatırımcı da var
RPD Fund Management Kurucusu Ahmet Okumuş’a sordum:
- 470 milyon dolarlık fonun içinde Türkiye’den yatırımcıların parası da var mı?
Şu yanıtı verdi:
- Evet var. Daha önce kurduğum fonun içinde Türk yatırımcıların payı çok küçüktü. Yeni fonumuzda biraz daha yüksek. Benim için ideal olan Türk yatırımcıların oranının yüzde 5-6’yı geçmemesi.
Akbank yönetiminde 25 yıldır yer alıyorum
AMERICAN Turkish Society’nin (ATS) Cumhuriyetimizin 100. Yılının kutlandığı galada Merkez Bankası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) önceki başkanlarından, eski devlet bakanı Yaman Törüner ve eşi Alev Törüner’le de karşılaştık.
Yaman Törüner, yılda 4 ay kadar ABD’de kaldığını belirtti:
- Akbank yönetim kurulunda görevim devam ediyor.
Akbank yönetiminde kaç yıldır yer aldığını merak ettim, yanıtladı:
- 25 yıldır Akbank Yönetim Kurulunda görevim devam ediyor.
TÜSİAD’ın ABD Ağını kurmak için Harekete geçtim
ATS’in New York’ta Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığı galada uzun yıllar Netaş’ı yöneten Müjdat Altay ve eşi ile karşılaştım, sonrasında buluşup sohbet ettik.
Müjdat Altay, Aydem Elektrik’in yönetim kurulunda görev yaptığını belirtti:
- Ayrıca Ata Grubu’nun teknoloji şirketinde de yönetim kurulu üyeliğim var.
Ardında Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) işaret etti:
- Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile konuştuk. TÜSİAD’ın ABD’deki üyelik ağını oluşturmaya çalışacağım. Bunun için yavaş yavaş kolları sıvıyorum.
TÜSİAD’ın Washington’da temsilciliği olduğunu anımsattım:
- Bildiğim kadarıyla Washington’da temsilcilikleri var.
Kendi rolünün farklı olduğunu bildirdi:
- Ben burada daha çok üyelik ağı oluşturmak niyetindeyim. Başta New York olmak üzere ABD’de epey Türk iş insanı var.