Geçtiğimiz hafta piyasaları açıklanan veriler değil, önceki hafta PPK’dan çıkan faiz kararı ve bunun yankıları etkilemeye devam etti. Pazartesi sabahına 7,97’den başlayan dolar/TL kuru, Cuma günü 8,38’e kadar yükseldi. Borsada satışlar baskındı. Geçen hafta açıklanan veriler olumlu gelmesine rağmen; eskiye dönük ve kritik veriler olmamalarından dolayı etkili olamadılar. TCMB’nin faiz tutumu piyasalar için çok daha kritik başlıktı.
Bu hafta da benzer bir durum bizi bekliyor olabilir. Bugünlerde açıklanacak üç önemli veri var: Ekim ayına ait dış ticaret istatistikleri, PMI endeksi ve enflasyon oranı. Her üçü de önemli veriler olmakla birlikte, piyasanın yönünü belirleyecek olan gelişmeler bunlar olmayacak.
Bir taraftan faiz politikasının etkilerini hissedeceğiz; bir taraftan da ABD seçim sonuçlarının etkilerini… Malum, olası seçim sonuç senaryolarının Türkiye ekonomisi üzerinde farklı etkileri olması bekleniyor. Salı gecesi ABD’de sandıklar açılacak. Hem sandık sonuçları hem de her zamankinden daha yüksek oranda tercih edilen mektupla kullanılan oyların sonuçları açıklanmaya başlayacak. Salı gecesi kesin bir sonuç alınıp alınmayacağı henüz net değil. Ama sonuçların belirmeye başlaması ile piyasalarımızda yansımalarını göreceğiz.
Biz verilere dönelim.
Bu sabah Ticaret Bakanlığı ekim ayı geçici dış ticaret verilerini açıklayacak. Yılın ilk 9 ayında ihracatta yüzde 11’e yakın gerileme, ithalatta yüzde 1,5 artış var. Ekimde ihracattan olumlu bir sürpriz beklemek zor. Bunun nedeni miktar olarak satışlarımız artmasına rağmen, ihracat fiyatlarımızın sert düşüyor olması. Ancak ithalat tarafında olumlu bir gelişme görebiliriz. Yaz başından bu yana uygulanan ilave gümrük vergisinde uygulama süresinin uzatılması ve kurlarda devam eden yükseliş ekimde ithalatı yavaşlatabilir. Ağustos ve eylülde ithalat yüzde 20’nin üzerinde yükselmişti.
Salı sabahı İSO tarafından ekim ayı PMI endeksi sonuçları açıklanacak. PMI sanayi üretiminin ve dolaylı olarak büyümenin öncü göstergesi. Açıklanacak olan veri yılın son çeyreğine nasıl bir başlangıç yaptığımızı göstermesi açısından önem taşıyor. Nisanda şimdiye kadarki en düşük düzeyine inen PMI, temmuzda ise şimdiye kadarki en yüksek değerine ulaşmıştı. Ağustos ve eylül aylarında gerileyen endeks, yine de eşik değer olan 50’nin üzerinde.
Çok güçlü olmamakla birlikte PMI için öncü gösterge olarak kabul edebileceğimiz enerji tüketimi, ekimde, geçen yılın yaklaşık yüzde 4 üzerinde. PMI’yı etkileyen başka göstergeler de var ancak onlardaki durumu net olarak bilemiyoruz.
YURT İÇİ
Pazartesi 11:00 Ekim ayı geçici dış ticaret verileri
Salı 10:00 Ekim ayı PMI
Salı 10:00 Ekim ayı TÜFE
YURT DIŞI
Salı Gecesi: ABD Başkanlık Seçimi
Perşembe 22:00 FED faiz kararı