Yılın son günlerine yaklaşıyoruz. Para politikası kurulunun son kararı ile yüzde 12’ye gerileyen faiz oranına paralel olarak tüketici ve işletme kredilerinde artış trendi devam ediyor. Ancak tüketici kredilerindeki büyüme işletme kredilerinin çok üzerine seyrediyor.
3.çeyrekte büyümeye başlayan ekonominin fitilini tüketim yakmıştı. Yatırımlar ise hala küçülmeye devam ediyordu. Kredi verilerindeki gelişmeler, tüketimin canlanarak büyümeye devam ettiğini gösteriyor. Ancak kalıcı ve istikrarlı büyüme için benzer bir canlanmanın işletme ve yatırım kredilerinde de olması gerekiyor.
Bu hafta açıklanacak veriler arasında en önemli olanı Eylül ayı işgücü göstergeleri. Ağustos ayında işsizlik oranı yüzde 14’e yükselmişti. Son verilere göre 4 milyon 650 bin işsizimiz ve 28.5 milyon çalışanımız var. Gerek işgücü göstergelerinin gecikmeli açıklanmasından, gerek işgücü piyasasının gelişmelere geç tepki vermesinden ve gerekse de mevsim etkilerinden ötürü bu sabah açıklanacak olan Eylül verilerinde ve önümüzdeki aylardaki verilerde negatif seyrin devam edeceğini göreceğiz.
İşgücü verileri içinde gözden en uzak olanı olsa da en kritik göstergelerden biri istihdam artış hızı. İstihdam artışı bundan tam bir buçuk yıl önce yavaşlamaya başladı. Tam 10 aydan beri ise istihdam artışı negatif yani gerileme var. İşsizlik oranı kadar önemli olan bu göstergede iyileşme görmeye başlamamız gerekiyor.
Bu haftanın önemli başka bir verisi ise Salı sabahı 10’da gelecek olan Kasım ayı konut satışları. Konut satışlarında son aylarda bir hareketlilik olduğunu gözlemliyoruz. Bu tabii ki sevindirici bir gelişme . Ancak verilerin detayındaki ilginç bir seyre dikkatinizi çekmek isterim. İkinci el konut satışları 3 aydır artmasına rağmen, yeni yani sıfır konut satışlarında gerileme devam ediyor. Dikkat ederseniz bir artarken, diğeri daha az artmıyor. Biri artarken diğeri tam tersi azalmaya devam ediyor.
Konut kredi faizleri geriledikçe konut satışları yükseliyor. Ama son dönemde sadece ikinci el konut satışlarında canlanma var. Yani banka kredilerinin çoğu ikinci el konut satınalımlarında kullanılıyor. Bunu sadece yeni ve ikinci el konutlar arasındaki fiyat farkı ile açıklamak mümkün değil.
Cuma sabah saatlerinde açıklanacak olan tüketici güveni ve yeni şirket açılışları verisi, canlanmanın seyri açısından takip edilmesi gereken veriler. Her ikisinde de zaman zaman tekleme olsa da genel olrak yönün yukarı olacağını söylemek mümkün.
Geçen haftayı tamamlarken ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret savaşlarına şimdilik nokta koyan birinci faz anlaşmanın tamamlandığını duyurdu. Bu hafta bu konudaki detaylar piyasaları etkileyecektir. İngiltere’de Boris Johnson’un yeniden ve güçlü bir oy oranı ile seçilmesi de Brexit konusundaki belirsizliğin azalması açısından olumlu bir gelişme.
Yurtiçi
Pazartesi 10: Eylül ayı işgücü verileri
Pazartesi 11: Kasım ayı bütçe gerçekleşmeleri
Salı 10: Kasım ayı konut satışları
Cuma 10: Aralık tüketici güven endeksi
Cuma 10: Kasım ayı açılan ve kapanan şirket verileri
Yurtdışı
Salı 12: Euro Bölgesi Ekim ayı ticaret dengesi
Çarşamba 12: Almanya Aralık ayı IFO endeksi
Çarşamba 13: Euro Bölgesi Kasım TÜFE
Cuma 16:30 ABD 3. Çeyrek büyüme verisi
Cuma 18: ABD Aralık Michigan Güven Endeksi