40 şehir COVID-19 dayanışması için buluştu

Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

360 milyon nüfusu temsil eden 40 şehrin belediye başkanı C40 Kentleri tarafından düzenlenen online toplantıda bir araya geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da katıldığı toplantıda, şehirler COVID-19 salgınına karşı aldıkları önlemleri ve deneyimlerini paylaştılar.

C40 Kentleri, iklim değişikliği ile mücadele etmek için metropollerin bir araya gelerek oluşturdukları bir ağ. C40, tam 15 yıldır iklim değişikliği ile ilgili ölçülebilir ve sürdürülebilir politikalar belirleyen kentleri desteklemek için çalışıyor. İklim krizi ile mücadelede olduğu gibi, COVID-19 salgını ile mücadelede de şehirlere çok önemli bir rol düşüyor. Bu nedenle, C40’ın bugünlerde odaklandığı konu şehirlerin COVID-19 mücadelesindeki deneyimlerini paylaşarak, birbirlerine destek olmalarını sağlamak.

Toplamda 360 milyon nüfusu temsil eden 40 şehrin belediye başkanları geçtiğimiz Cuma günü COVID-19 salgınına yönelik deneyim paylaşımı için online ortamda bir araya geldiler. Los Angeles, Milano, Seul, Londra, Paris, Atina, Boston, Buenos Aires, Dakar, Delhi, Hong Kong, İstanbul, Johannesburg, Lizbon, Madrid, Montreal, Oslo, Roma, San Francisco, Singapore, Tokyo ve Varşova gibi 40 şehrin belediye başkanının katıldığı toplantıda, “birlikten güç doğar” yaklaşımı ile her şehrin salgına karşı aldığı önlemler paylaşıldı. 40 şehir tarafından hayata geçirilen önlemlerden bazıları şöyle:

SEUL: Proaktif ve yaratıcı önlemler

Güney Kore’nin COVID-19 ile mücadelesi tüm dünyaya örnek olacak nitelikte. Salgının ilk yayıldığı ülkelerden biri olan Güney Kore, agressif bir şekilde hayata geçirdiği test uygulaması ile salgının önüne geçmeyi başardı. Kore merkezli Kogene Biotech Co. tarafından üretilen ilk test kiti 4 Şubat’ta onaylandı; test kitlerinin dağıtımı 3 gün içinde gerçekleştirildi. Her gün yaklaşık 250 bin kişiye test yapıldı; yapılan testlerden herhangi bir ücret alınmadı. Seul Belediye Başkanı Won-soon Park, salgına karşı proaktif bir cevap vermenin çok belirleyici olduğunu söylerken, salgınla mücadelede şehirler ve ülkeler arasında dayanışmanın da büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor.

PARİS: Tek çare sokağa çıkma yasağı

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, dünyanın üçte birinde olduğu gibi, Paris’te de salgının yayılmasını engellemek; insanları korumak için sokağa çıkma yasağı uygulandığını söylüyor. “Salgının önüne geçmenin tek yolu sokağa çıkma yasağı. Bu yasağa herkesin uyması şart” diyor Hidalgo. Eyfel Kulesi’nde ise her akşam, Paris halkına "evde kal” çağrısı yapılırken, sağlık çalışanlarına teşekkür mesajları paylaşılıyor.

MİLANO: Ortak Yardım Fonu

COVID-19 salgınından en fazla etkilenen ülkelerin başında gelen İtalya’da, Milano Belediye Başkanı Guiseppe Sala, odak noktalarının COVID-19’un daha fazla yayılmasını önlemek olduğunu söylüyor. Kriz sonrasında şehrin yeniden ayağa kalkabilmesinin de çok önemli olduğunu ifade eden Sala, işlerini kaybedenler ve zor durumda olan ailelere ekonomik, sosyal ve sağlık konularında destek vermek amacıyla Ortak Yardım Fonu oluşturulduğunu belirtiyor.

MELBOURNE: Gelir düzeyi en düşük olan nüfusun temel ihtiyaçları karşılanıyor

“Yerel mücadeleye ve küresel dayanışmaya ihtiyacımız var” diyen Melbourne Belediye Başkanı Sally Capp, iklim mücadelesinde olduğu gibi, COVID-19 salgını ile mücadelede de şehirlere büyük bir görev düştüğünü söylüyor. Capp, Melbourne’de alınan iki temel önlemin, şehirdeki temizlik önlemlerinin artırılması ve gelir düzeyi en düşük olan nüfusun temel ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu ifade ediyor. Melbourne Belediyesi aynı zamanda salgından ekonomik olarak olumsuz etkilenen KOBİ’lere ve küçük esnafa finansal destek paketleri sunuyor.

CURİTİBA: Salgını önlemek için inovasyon

Brezilya’nın en yüksek nüfusa sahip olan şehri Curitiba’nın Belediye Başkanı Rafael Greca, salgının yayılmasını engellemek için inovasyonu merkeze aldıklarını söylüyor. Şehirde 3D baskı teknolojisi ile maskeler üretiliyor; koronavirüs belirtileri gösteren hastaların ilk kontrolleri online üzerinden görüntülü olarak yapılıyor.

DELHİ: Örgütsüz işçilere maddi destek

Hindistan’ın kalabalık ikinci şehri olan Delhi’nin Başbakanı Arvind Kejriwal, “Corona bize geç geldi, o nedenle daha şanslıyız” diyor. 23 Mart'tan bu yana sokağa çıkma yasağı uygulanan şehirde, salgının yayılması da kontrol altına alınmış gibi görünüyor. Kejriwal, sokağa çıkma yasağının ekonomik sonuçlarının göçmen işçiler başta olmak üzere, toplumun gelir düzeyi düşük olan kısmını olumsuz etkilediğini söylüyor. Bu kapsamda, her gün 400 bin kişiye yemek yardımı yapılıyor; sosyal güvenlik ödemeleri öne çekiliyor ve inşaat gibi örgütsüz işçilere yaşamlarını sürdürebilmeleri için 5 bin rupi (yaklaşık 500 TL) civarında ödeme yapılıyor.

İSTANBUL: Temel gıda online dağıtım ağı; geçici hastane alanları

C40 Kentler online toplantısına katılan İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, şehirlerin salgınla mücadelede cesur adımlar atması gerektiğini söylüyor. İstanbul Bilim Kurulu’nun oluşturulması; 19 kapalı spor salonu dahil olmak üzere farkı alanların geçici hastaneye dönüştürülmesi, temel gıda ve hijyen malzemeleri için online dağıtım ağının kurulması; otellerle işbirliği yapılarak sağlık çalışanlarına konaklama imkanının sağlanması ve İstanbul Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi’nin kurulması İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen önlemlerden bazılar

Tüm yazılarını göster