Yapı Kredi

Yapı ve Kredi Bankası Türkiye'nin ilk özel sermayeli bankası olarak 1944 yılında Kazım Taşkent tarafından kurulmuştur. 

Yapı ve Kredi Bankası veya kısaca Yapı Kredi, 1944 yılında İstanbul'da Kazım Taşkent tarafından kurulan Türkiye'nin ilk özel bankası.

2020 yılı itibarıyla 845 şubeye, 16.500 çalışana, 444.4 milyar TL aktif büyüklüğe sahiptir.

Koç Finansal Hizmetler A.Ş. %40,95, Koç Grubu %9,02 ve UniCredit bankanın %20'lik kısmına sahiptir, %30,03'lük hisse ise halka arz edilmiştir.

2005 yılında bağlı bulunduğu Çukurova Holding'in TMSF'ye olan borçları nedeniyle holding tarafından %51'lik hissesi Koç Holding bünyesindeki Koç Finansal Hizmetler'e satılmıştır. 2006 yılında Koç Holding bünyesinde yer alan Koçbank ile birleşmiştir.


Türkiye finans sektörünün iki güçlü ve köklü kurumu olan Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. ve Koçbank A.Ş.'nin güçlerini, tecrübelerini ve kaynaklarını bir araya getirerek daha iyisini sunmak için yarattığı birliktelikle yeni oluşumunu 2006 yılında tamamlayan Yapı Kredi, bugün her iki kurumun tarihini ve ortak değerlerini içeren bir finans devi haline gelmiştir.

Yatırımcı İlişkileri
Yapı Kredi'nin yatırımcıları için sağlanmış kurumsal bilgilerine ve raporlarına bu bölümden erişilebilir.

Kültür ve Sanat
Kazım Taşkent "Bizim gibi büyük kuruluşların iki görevi vardır. Biri, kendi iştigal konuları ile ilgili görevleri, ikincisi ise, topluma karşı olan görevleridir. Biz kültür ve sanatı seçtik. O yüzden biz, kültür ve sanat bankasıyız." demiştir.

Kurumsal Sosyal Sorumluluk
Yapı Kredi, eğitim, çevre, kültür ve sanat projeleri başta olmak üzere topluma fayda sağlayacak Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerine maddi ve gönüllü insan kaynağı desteği vererek, içinde yaşadığı toplumun sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasında üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için çalışmaktadır.

İnsan Kaynakları
Yapı Kredi’nin sektördeki öncü yeri ve deneyimine, Koç Holding’in tecrübesi ve UniCredit’in uluslararası kültürünün eklenmesiyle şekillenen Yapı Kredi Ailesi, değişime ve gelişime açık, dinamik ve sosyal sorumluluklarının bilincinde çalışanlarıyla Türkiye’nin her noktasına sınırsız hizmet anlayışını taşıyor.

Genel Müdürlüğünü Gökhan Erün yapmaktadır.

Bankanın 2019 yılında gelir durumu şu şekildedir;

Gelir
 37,8 Milyar ₺ (2019)
Net gelir
 3,6 Milyar ₺ (2019)

Yüksek enflasyonda riski ve getiriyi dağıtın
Yapı Kredi’ye 810 milyon dolar sendikasyon kredisi Yapı ve Kredi Bankasından KAP'a açıklama
Yapı Kredi'den 19 Mayıs'ta Atatürk'ün eşyasından oluşan NFT koleksiyonu Yapı Kredi'den ekonomiye 465 milyar TL destek