türkiye

Türkiye Cumhuriyeti ya da kısaca Türkiye, topraklarının büyük bölümü Anadolu'da, küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası'nın güneydoğu uzantısı olan Trakya'da yer alan ülke. Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan'ın ekslav toprağı Nahçıvan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye komşusudur. Güneyini Kıbrıs adası ve Akdeniz. Batısını Ege Denizi ve kuzeyini Karadeniz çevreler. Marmara Denizi ise İstanbul Boğazı ve Çanakkale Boğazı ile birlikte Anadolu'yu Trakya'dan yani Asya'yı Avrupa'dan ayırır. Türkiye, Avrupa ve Asya'nın kavşak noktasında yer alması sayesinde önemli bir jeostratejik güce sahiptir.

Türkiye, idari açıdan üniter bir yapıya sahiptir ve bu durum Türk kamu yönetimine şekil veren en önemli etkenlerdendir. Devletin temel işleyişindeki üç güç olan yasama, yürütme ve yargı dikkate alındığında, yerel yönetimlerin hemen hemen herhangi bir gücü yoktur. İllerin ve diğer birimlerin yönetimi, merkezi yönetimden sonra gelir. Yerel yönetimler yalnızca bulundukları yerde hizmet vermek amacıyla kurulmuşlardır. İllerin başında valiler, ilçelerin başında kaymakamlar yönetici olarak görevlidir. Vali ve kaymakamın yanı sıra, merkezi yönetimi ve belediye başkanları tarafından atanan diğer üst düzey yetkililer de vardır. Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır. Bu iller ilçelere ayrılmıştır, toplamda 973 ilçe mevcuttur. Ayrıca ülke coğrafi, demografik ve ekonomik koşullar göz önüne alınarak 7 bölge ve 21 alt bölgeye ayrılmıştır ancak bu bölgeler herhangi bir idari yapıyı temsil etmemektedir.

1923 ile 2018 yılları arasında Türkiye, parlamenter temsilî demokrasinin uygulandığı bir ülkeydi. 2017 Türkiye anayasa değişikliği referandumunun sonucunda başkanlık sistemi kabul edildi; yeni sistem 2018 yılında cumhurbaşkanlığı seçimiyle yürürlüğe girdi ve Cumhurbaşkanı'na kararname verme, kendi kabinesini atama, bütçeyi hazırlama, seçim çağrısında bulunarak parlamentoyu lağvetme ve bürokrasiyle mahkemelere siyasi atamalar yapabilme yetkisi de dahil olmak üzere yürütmenin tam kontrolünü verdi. Başbakanlık makamı yürürlükten kaldırılmış ve yetkileri (Bakanlar Kurulu ile birlikte) devlet başkanı olan ve doğrudan seçimle beş yıllık bir süre için seçilen Cumhurbaşkanı'na devredilmiştir. Recep Tayyip Erdoğan, 2014'te ülkenin halk oylamasıyla seçilen ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'nin anayasası, ülkenin yasal sistemini ortaya koyar. Hükûmetin temel ilkelerini içerir ve üniter bir merkezi devlet olarak Türkiye'yi tanımlar.

Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı tarafından uygulanırken yasama yetkisi, Türkiye Büyük Millet Meclisi olan tek meclis parlamentosuna verilir. Yargı, yürütme ve yasama organından doğal olarak bağımsızdır; ancak 2007, 2010 ve 2017 yıllarındaki referandumlarda yürürlüğe giren anayasal değişiklikler, hakim ve savcıların atanması veya görevden alınması için Cumhurbaşkanı ve iktidar partisine daha büyük yetki vermiştir. Anayasa Mahkemesi, yasaların ve anayasanın kararnamelerinin uygunluğu hakkında karar almakla suçlanmaktadır. Danıştay idari davalar için son başvurucunun mahkemesi ve diğer tüm kişiler için Yüksek Temyiz Mahkemesidir.

Her iki cinsiyet için genel oy hakkı, 1933 yılından bu yana Türkiye genelinde uygulanmaktadır ve 18 yaşına girmiş her Türk vatandaşı seçme hakkına sahiptir. Türkiye'de 85 seçim bölgesi vardır ve bu seçim bölgelerinden aday olan 18 yaş üstü kişilerden 600 tanesi beş yıl aralıklarla liste usulü çoğunluk seçim sistemi yoluyla milletvekili olarak seçilir. Anayasa Mahkemesi, laiklik karşıtı veya ayrılıkçı gördüğü siyasi partilerin kamu finansmanını veya tamamen varlıklarını ortadan kaldırma hakkına sahiptir. Ülkede %10 seçim barajı uygulaması vardır.

Antakya'da 307 hektarlık alan riskli bölge ilan edildi
Datça açıklarında 3.9 büyüklüğünde deprem Bayram ikramiyelerini ve en düşük emekli maaşını artıran karar yürürlüğe girdi
Resmi Gazete'de bugün (5 Nisan 2023) Yusufeli Barajı suları Erzurum sınırına dayandı Emekli bayram ikramiyesi artırıldı mı? Ne kadar oldu? Meteoroloji'den 60 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı İstanbul'da mermer yüklü tır D-100 karayoluna düştü EYT işveren kredisi, doğrudan emeklinin hesabına yatacak Ramazan Bayramı ne zaman? Bayram tatili kaç gün olacak? Anadolu Yakası'nda yoğun trafik Adana'da 4,3 büyüklüğünde deprem Marmara ve Ege'de kuvvetli lodos ve fırtına uyarısı Cumhurbaşkanı propaganda dönemi başladı mı? Ne zaman bitecek? Bayram heyacanı kapıda! Ramazan Bayram tatili ne zaman kaç gün? Asgari ücrete zam yapılacak mı? Temmuz'da ara zam ne kadar? Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar uyarısı Tekirdağ'da parfüm fabrikasındaki yangın kontrol altına alındı Resmi Gazete'de bugün (30 Mart 2023) Meteorolojiden 56 ile uyarı: İstanbul ve Ankara'da kar yağışı başladı! Trabzon'da su kesintisi: Sular ne zaman gelecek? Emekli promosyonlarında artış beklentisi: Gözler bankalara çevrildi Şap hastalığı nedeniyle bir ilçe karantinaya alındı Tarihi anlar: Yusufeli sular altında kalmaya başladı! En düşük emekli maaşı ve bayram ikramiyelerine zam! EYT'den emekli olanlar için nasıl yeniden çalışma başvurusu yapılır? Oyuncu Köksal Engür hayatını kaybetti Fatih Erbakan: Sayın Cumhurbaşkanı ile prensiplerde anlaştık 7 bin 500 TL maaş alan emekliye zam yapılacak mı? En düşük EYT'li emekli maaşı ne kadar oldu? YSK'dan adres taşımada kolaylık sağlayacak karar