T.C. Cumhurbaşkanlığı

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'daki Atatürk Orman Çiftliği'nin içerisinde bulunan ve Türkiye cumhurbaşkanı tarafından 2014'ten itibaren kullanılan yerleşkedir.

Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, Bakanlar Kurulu 2012 yılında Başbakanlık Hizmet Binası yapımı amacıyla Gazi Yerleşkesi arazisini ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’ ilan etti. Ardından da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Orman Bakanlığı ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun işbirliğiyle, Ak Saray olarak bilinen projenin inşaatı başlatıldı.

AOÇ’deki söz konusu arazi ve projeyle ilgili iki kez durdurma kararı verildi. Önce Ankara 11’inci İdare Mahkemesi de AOÇ’deki yedi hektarlık alanı sit statüsünden çıkaran Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu kararının yürütmesini durdurdu.

Ardından Ankara 5’inci İdare Mahkemesi, AOÇ’deki 33 bin 500 dekarlık alanda yapılan AOÇ Nazım İmar Planı ve 1’inci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Ulaşım Uygulama Projesi’nin yürütmesini durdurdu.

Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 yılında cumhurbaşkanı olarak seçilmesinden sonra yerleşke Cumhurbaşkanlığına tahsis edilmiştir.

Ana bina; Sarayın başlangıçta ülkenin başbakanları için yeni bir merkez olarak tasarlandığı bildirildi. Ancak 10 Ağustos 2014'te Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından binanın cumhurbaşkanlığına tahsis edileceği duyuruldu.

Çankaya, ülke kurulduğundan bu yana cumhurbaşkanları için sembolik bir merkez olduğu için bu olay tarihî bir değişiklik olarak görüldü. Kasım 2014'te binanın maliyeti 1.370.000.000 Türk lirası olarak açıklandı.

15 Temmuz Şehitler Abidesi; Külliyenin karşısında bulunan anıt 15 Temmuz Askeri Darbe girişiminin simgelemek amacıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmıştır. Anıt 16 Temmuz 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılmıştır.

Tek millet, tek devlet, tek vatan, tek bayrak olmak üzere toplam 4 bölümden oluşmaktadır. Anıtın yüksekliği 31 metre ve toplam kapladığı alan 2.500 metrekaredir. 15 Temmuz günü 81 ilden dışarı çıkan vatandaşları temsilen 7 insan figürü mevcuttur. 7 insan ise 7 bölgeyi temsil etmektedir. Tek vatan bölümünde 81 ilin isimi yazmaktadır.

Beştepe Millet Camii; Cumhurbaşkanlığı külliyesi içinde bulunan cami 3 Temmuz 2015 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla ibadete açılmıştır. Cami yaklaşık 3 bin kişinin ibadet etme kapasitesine sahiptir. Caminin çevresi ve kapladığı alan toplam 5 bin 177 metrekaredir. 4 minare mevcuttur ve her minarenin yüksekliği 59.30 metredir. Türk ve Osmanlı mimarisini yansıtmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi; Külliye içerisinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olup açılışı 20 Şubat 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılmıştır. Halka açık olan bu kütüphanede 5 milyon cilt kitabın bulunacağı belirtilmiştir.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay evleniyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Herzog ile görüştü Türkiye'nin AB için önemi bir kez daha ortaya çıktı
ABD'den Biden-Erdoğan görüşmesiyle ilgili açıklama Asgari ücret yeniden değerlendirilecek Herzog’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür 2023'ün ilk çeyreğinde doğalgazı sistemimize aktaracağız Bir kısmı zırcahil, bir kısmı hain 'Kolombiya'yla ilişkilerimizi stratejik ortaklık seviyesine yükselttik' Türkiye ile Cezayir arasında 15 anlaşma imzalandı Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kusura bakmasınlar yorulmasınlar Erdoğan: Asgari ücreti 23 kat artırdık Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu adam Türkiye'nin Soros'uydu Cumhurbaşkanı Erdoğan Putin ile görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan: Öğrenci burslarını 25’inde yatıracağız Erdoğan: 3600 ek göstergeyi yıl sonuna kadar neticelendireceğiz İki lideri buluşturma çabamız sürüyor Cumhurbaşkanı Erdoğan AK Parti milletvekillerine seslendi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı ile görüştü 8 üniversite bünyesinde yeni fakülte kuruldu Bazı görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı Elektrik tarifelerine yeni düzenleme Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'nden ayrıldı Erdoğan, Abu Dabi Veliaht Prensi El Nahyan ile görüştü Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu hapis hayatından da kurtulacağız inşallah Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Herzog'a teşekkür Erdoğan: Kur korumalı sistem 163 milyar liraya yükseldi Erdoğan'dan dövizi, altını bulunanlara çağrı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar-Türk Birleşik Müşterek Kuvvet Komutanlığı'nı ziyaret etti