koronavirüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Tablosu

Koronavirüse yakalanan Babacan'dan açıklama
Dünyaca ünlü futbolcu koronavirüse yakalandı AOSB’de açık havada koronavirüsten korunma eğitimi
Ozon gazı ile fabrikaları dezenfekte ediyor Destek Amortisör’den 60 ülkeye ihracat “İki bayram arası toparlanma dönemi” Bursa’nın koronavirüs karnesi iyi “Gıda güvenliği artık ulusal bir güvenlik meselesi” İç turizmi hareketlendirecek destekler sağlanmalı” “Koronavirüs sonrası Türkiye’nin geleceği artık planlanmalıdır” Sanayici elektrik fiyatlarında revize istiyor Atasun Optik, cadde mağazalarıyla yeniden açıldı İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz tekstilde 'yeni normal'i anlattı Pandemi, moda endüstrisini nasıl şekillendirecek? Koronavirüs sonrası yeni iş modelleri | Sürdürülebilir DÜNYA Ali Ağaoğlu ve Şebnem Turhan ile Piyasalar - 01.05.2020 2020 yılında tarım sektörü nasıl bir performans sergileyecek? Mersin Büyükşehir, 95 bin gıda kolisi daha dağıtacak Buğday fiyatı ne kadar olmalı? Ali Ekber Yıldırım yanıtladı Restoranlar nasıl normalleşecek? Big Chefs'in Kurucusu Cizreli yanıtladı “Pandemi süresinde yeterli ürün stoğumuz var” AVM'ler ne zaman açılacak? Alkaş Danışmanlık YK Başkanı Avi Alkaş yanıtladı “Bakliyat, her dönemin gıdası” Hatipoğlu, pandemi sürecinde önceliğini iç pazara verdi "Bir maske devlet, bir maske ihracat için üretilecek" Etiya Kurucu Ortağı ve Ceo'su Aslan Doğan Dünya Talks'a konuk oldu GSK ve Vir Biotechnology, güçlerini birleştiriyor Covid-19 tanısında radyolojik görüntüleme doğru tanıya katkı veriyor SANKO, “Yarın olacak” filmi ile “Biz de buradayız” dedi "Şu anda parolamız paylaşma ve dayanışma olmalı"