koronavirüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Tablosu

Gulf Air, sağlık seyahati pasaportu uygulamasını başlattı
DSÖ Çin'in Sinopharm COVID-19 aşısına onay verdi Pfizer/BioNTech'in COVID-19 aşısı için ABD'de 'tam onay' başvurusu yapıldı
Bakan Soylu: Bizim 19 Mayıs'la ilgili değerlendirmemiz yok ABD'de bir eyalet COVID-19 önlemlerini tamamen kaldırıyor KKTC'de COVID-19 ile mücadelede ek tedbirler Koronavirüste 24 saatte 22 bin 388 yeni vaka, 304 can kaybı ABD sonbaharda yüz yüze eğitime geçmeyi planlıyor Pandemide tarihi an: Patentler kalkabilir KKTC Başbakanı Saner karantinada Kanada Pfizer-BioNTech aşısını 12-15 yaş çocuklarda onayladı ABD, DTÖ’de COVID-19 aşı patentlerinin askıya alınmasını destekleyecek 26 bin 476 yeni vaka, 356 can kaybı Koca: Çin'le 100 milyon dozluk anlaşma imzaladık Kırk yaş ve üzeri avukatlara öncelikli COVID-19 aşısı Belçika'da "korona kartı" uygulaması gündemde Son 24 saatte 29 bin vaka, 336 can kaybı İçişleri Bakanlığından "Pazar Yerleri" genelgesi Hindistan COVID-19 ile boğuşuyor! Sağlık Bakanı Koca haftalık koronavirüs vaka haritasını açıkladı Pfizer COVID-19 aşısının satış tahminini yükseltti Esnafın dediği oldu: Markette temel gıda ve temizlik dışı ürün satışına yasak İzmir Kemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Coşku COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti İsrail'de ilk kez COVID-19'un Brezilya ve Şili varyantları tespit edildi Biden'dan COVID-19 aşılarını artırma sözü Avrupa BioNTech-Pfizer aşısının 12-15 yaşa uygulanmasını değerlendiriyor COVID-19'da 24 bin 733 yeni vaka, 347 ölüm Antalya'da COVID-19 tedbirlerini ihlal eden beş yıldızlı otel kapatıldı Avrupa'da kısıtlama karşıtı gösteriler yayılıyor Japonya'da COVID-19'a karşı ek bütçe