koronavirüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Tablosu

COVID-19'da 4 bin 418 yeni vaka, 50 ölüm
DSÖ: Delta varyantı yaklaşık 100 ülkede tespit edildi İzmir'de İZBAN Halkapınar İstasyonu'nda aşı merkezi kuruldu
COVID-19'da 4 bin 891 vaka, 55 ölüm İstanbul'da yapılan aşı sayısı 9 milyon 170 bini aştı Bakan Koca: 18 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 57'si aşılandı COVID-19'da 5 bin 288 yeni vaka, 42 ölüm 3. doz aşı uygulanmaya başlandı Dünya Bankası, 500 milyon doz aşı için finansman sağlayacak 50 yaş üstüne ve sağlık çalışanlarına 3. doz aşı başlıyor COVID-19'da 5 bin 446 yeni vaka, 45 ölüm Prof. Şener'den Kurban Bayramı'nda Delta varyantı uyarısı Delta varyantı endişesi: Hakim tür olması bekleniyor COVID-19'da 5 bin 846 yeni vaka, 53 kayıp Delta Plus ilk kez Rusya'da görüldü Çin aşıları Delta varyantına karşı ne kadar etkili? Tren ve otobüs garlarında aşılama başladı İki doz aşı olanların sayısı 15 milyonu aştı Hindistan’da kara mantar kabusu: 40 binden fazla vaka COVID-19'da 5 bin 283 yeni vaka, 58 kayıp Avrupa borsaları düşüşle kapandı İllere göre haftalık COVID-19 haritası açıklandı AVM'lerde yerinde aşılama uygulaması Lüksemburg Başbakanı Bettel'in COVID-19 testi pozitif çıktı Güney Afrika Cumhuriyeti COVID-19 tedbirlerinin seviyesini yükseltti Türkiye'de aşı miktarı 47 milyon 275 bini geçti COVID-19'da vaka sayısı 5 binin altına düştü İçişleri Bakanlığı'ndan 1 Temmuz genelgesi İtalya'da açık alanda maske zorunluluğu kaldırılıyor COVID-19'da 5 bin 630 yeni vaka, 56 kayıp