koronavirüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Tablosu

Koca: Bu iş aşılanma oranı yüzde 100'e yaklaşınca bitecek
Kanada, COVID-19 nedeniyle 16 aydır kapalı olan sınırlarını açıyor Londra'da kısıtlamasız bir hafta geçti
Prof. Ceyhan: Kalabalıktan uzak durun Dünya Bankası, COVID-19 için 157 milyar dolar kaynak kullandı COVID-19'da vaka sayısı yüzde 30 arttı Londra'da aşı karşıtlarından eylem Rusya'da 4'üncü COVID-19 aşısının deneyleri başladı COVID-19 gripten daha yavaş mutasyona uğruyor COVID-19'da 7 bin 680 yeni vaka, 66 ölüm Fransa'da son 24 saatte 10 bin 908 COVID-19 vakası tespit edildi COVID-19'da 6 bin 918 yeni vaka, 35 ölüm Ankara'da yapılan aşı sayısı 5 milyonu aştı İki doz Sinovac, COVID-19'a karşı yüzde 83.5 etkili Kazakistan, Pfizer ile ön anlaşma yaptı 7 bin 304 yeni vaka, 48 can kaybı İngiltere, Türkiye'yi 'kırmızı listeden' çıkarmadı 'Vaka sayılarında yükselme eğilimi var' İngiltere'de 7 ayın en yüksek günlük vaka sayısı görüldü Endonezya, COVID-19'un Asya'daki yeni merkez üssü oldu Türkiye'de yapılan toplam aşı sayısı 60 milyonu aştı COVID-19 vaka sayısının artmasından endişe ediliyor COVID-19 vaka sayısı 6 binin üzerine çıktı COVID-19 haftalık vaka tablosu açıklandı Azerbaycan'da COVID-19'un Delta varyantı tespit edildi Türkiye'de yapılan aşı sayısı 59 milyonu aştı 'Johnson and Johnson aşısı nörolojik bozukluğa yol açabilir' uyarısı Irak'ta COVID-19 hastanesinde yangın: 41 ölü ABD'de COVID-19, bir haftada yüzde 47 arttı İngiltere COVID-19 kısıtlamalarını 19 Temmuz'da kaldıracak