koronavirüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Dünya Sağlık Örgütü Koronavirüs Tablosu

Araçta PCR testi uygulaması başladı
COVID-19'da can kaybı 5 milyonu aştı Bakan Koca: Bilim Kurulumuzun böyle bir gündemi yok
COVID-19'da 24 bin yeni vaka, 201 ölüm ABD'de 5-11 yaş için Pfizer-BioNTech aşısına onay COVID-19'da ölüm sayısı ve vaka sayısı düştü COVID-19'da ölüm sayısı düşmüyor ABD'de can kaybı 741 bin 242'ye yükseldi Avustralya'da 3. doz aşı kararı COVID-19'da vaka sayıları düştü, 210 kişi öldü Merck, COVID-19 ilacının patentini paylaştı Uğur Şahin ve Özlem Türeci, AIDS ve kansere karşı aşı geliştiriyor ABD'de Pfizer-BioNTech aşısı 5-11 yaş ilkokul çocuklarına tavsiye edildi DSÖ'den üye ülkelere 'COVID-19 aşısını tanıyın' çağrısı Vaka sayısı 30 bine yaklaştı COVID-19'da 28 bine yakın vaka, 232 can kaybı Pfizer-BioNTech'in 5-11 yaş COVID-19 aşısı Kasım'da hazır COVID-19'da 24 bin 792 yeni vaka, 195 ölüm COVID-19'da 28 bin 192 yeni vaka, 228 ölüm Almanya'da son 24 saatte 19 bin 572 yeni vaka COVID-19'da 28 bin 465 yeni vaka, 198 ölüm Pfizer/BioNTech'in takviye dozu yüzde 95,6 etkili 'COVID-19 aşısı çocuklara da güvenle yaptırılabilir' Prof. Ceyhan: Eğitim sistemi karışacak, acilen devreye alınmalı COVID-19'da 24 saatte 224 ölüm Artan vakalar endişe yarattı Pfizer-BioNTech aşısı gençlerde etkinliğini kanıtladı COVID-19'da vakalar tekrar 30 binin üzerinde İtalya'da COVID-19 sertifikası olmadan Meclis'e giren senatöre ceza COVID-19'da 29 bin 240 yeni vaka, 214 ölüm