Koronavirüs Bilim Kurulu

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Türkiye'de Sağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs pandemisi nedeniyle COVID-19 hastalığı ile mücadele için 10 Ocak 2020 tarihinde oluşturulan danışma kurulu. Enfeksiyon, mikrobiyoloji, viroloji, iç hastalıkları, yoğun bakım ve göğüs hastalıkları alanında üniversitelerde akademisyen olarak çalışan tıp bilimcilerinden oluşturulan kurul, 38[1] kişiden oluşmakla beraber başkanlığını Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapmaktadır.

Mart 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu COVID-19 hastalığının pandemi ilan edilmesinden önce Ocak 2020'de Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın çeşitli bürokratlarla yaptığı toplantı sonrasında salgına karşılık bir bilim kurulunun oluşturulması kararlaştırıldı. Bakan tarafından verilen talimat doğrultusunda alanında uzman çeşitli üniversitelerdeki öğretim üyesi 26 kişi kurula davet edildi. Türkiye’nin "önde gelen üniversitelerinden alanında yetkin, yazdıkları bilimsel makalelerine yurt dışından da atıf yapılan akademisyenler" tercih edilirken kurul kararları tavsiye niteliği taşımakta ve yürürlüğe koyma yükümlülüğü Sağlık Bakanlığına aittir. Kurul aldığı kararları tavsiye olarak bakana bildirmekte, danışma kurulu hüviyetinde çalışmaktadır. Kurulun üye sayısı başlangıçta 26 kişiden oluşurken daha sonra 31 kişi oldu. Nisan 2020'de üye sayısı 38 yapıldı.

Kurul üyeleri Ocak ayında kurulduğundan beri her gün Ankara'da Sağlık Bakanlığı binasında 13.30'da toplanmakta, alınan kararlar kamuoyunda paylaşılmaktadır. Virüs salgını nedeniyle sürekli online toplantılarla da biraraya geldikleri gibi üniversitelerdeki görevlerine devam etmektedirler. Kurul salgının etkilerinin kırılmasına yönelik mücadele kararlarını almakla beraber; sosyal medya, televizyon ve gazeteler aracılığıyla bilimsel olmayan bilgi ve öneriler konusunda vatandaşların doğru bilgilendirilmesini görevini de üstlenmektedir.

Üyeleri; Afşin Emre Kayıpmaz, Ateş Kara, Ahmet Demircan,  Levent Akın,  Tevfik Özlü, Ayşegül Füsun Eyüboğlu, Recep Öztürk, Firdevs Aktaş,  Serhat Ünal, Alpay Azap, Yeşim Taşova, Hasan Tezer, Şebnem Erdinç, Aydın Yılmaz, Rahmet Güner, Canan Ağalar, Müşerref Şule Akçay, Akın Kaya,           İlhami Çelik, Levent Yamanel, Zeliha Tufan Koçak, Serap Şimşek Yavuz, Mehmet Doğanay,        Figen Çizmeci, Şenel Gülay Korukluoğlu, Ayla Aydın, Ali Göktepe, Selçuk Kılıç, Cemil Güneş, Pınar Okyay, Selma Metintaş, Deniz Çalışkan, Seçil Özkan, Ali Özer, Mustafa Öztürk, Ahmet Tevfik Sünter    

Prof. Şener: Pirola varyantının baskın olma ihtimali yüksek
Bilim Kurulu Toplantısı ertelendi