Joe Biden

Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri'nin görevdeki 46. başkanı olan Amerikalı politikacı ve eski avukattır. Demokrat Partinin üyesi olan Biden, 2009-2017 arası ABD'nin 47. başkan yardımcılığı, 1973-2009 arasında ise Delaware Senatörlüğü görevlerini üstlenmiştir.

Scranton, Pensilvanya'da doğup New Castle County, Delaware'de büyüyen Biden, 1968'de Syracuse Üniversitesinden hukuk diplomasını almadan önce Delaware Üniversitesinde okumuştur. 1970'te New Castle County Meclis Üyesi seçildi. 1972'de Delaware'den Senatoya seçildiğinde, Amerikan tarihinin en genç altıncı senatörü oldu. 1991'deki Körfez Savaşı'na politik düzlemde karşı çıktı, ancak Doğu Avrupa'daki ülkelerin NATO'ya yakınlaşmasını ve Yugoslav Savaşları'na yapılan askerî müdahaleyi desteklemiştir.

2002'de Irak Savaşı'na onay veren kararıda destekledi, ancak 2007'de bölge üzerindeki Amerikan birliklerinin sayısının artırılması kararına karşı geldi. 1987-1995 arasında uyuşturucu, artan suç ve sivil özgürlük problemleriyle ilgilenen Senato Yargı Komitesinin başkanlığını yaptı; Şiddetli Suç Kontrolü ve Yasa Uygulama Yasası ile Kadına Yönelik Şiddet Yasasını yürürlüğe geçirme çabasında önemli bir isim oldu. Yüksek Mahkeme'de, Robert Bork ve Clarence Thomas'ın tartışmalı duruşması gibi toplam altı çekişmeli duruşmayı denetledi.

Toplam altı defa Senato'ya seçilen Biden, 2008 başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama'nın başkan yardımcısı olarak görev yapmak üzere Senato'dan "kıdemli senatör" olarak istifa etti. Başkan yardımcılığı görevinde Biden, Büyük Durgunluğa karşı koymak için 2009'da altyapı harcamalarını denetledi. Kongre'deki Cumhuriyetçilerle yaptığı müzakereler, bir vergilendirme çıkmazını çözen 2010 Vergi Yardımı Yasası, borç tavanı krizini çözen 2011 Bütçe Kontrol Yasası ve yaklaşmakta olan finansal uçurumu ele alan 2012 Amerikan Vergi Mükellefi Yardım Yasası gibi birçok çözüm odaklı yasanın geçmesine yardımcı oldu.

 Birleşik Devletler–Rusya Yeni Başlangıç antlaşmasını kabul etme çabasında önemli bir isim oldu. Libya'ya yapılacak olan askerî müdahaleyi destekledi ve 2011'de Irak'taki Amerikan birliklerinin geri çekilmesiyle yeni Irak politikasının hazırlanması için çaba gösterdi. Ocak 2017'de ise Obama tarafından Biden'e Başkanlık Özgürlük Madalyası verildi.

Biden, 20 Ocak 2021'de 78 yaşında iken Amerika Birleşik Devletleri'nin 46. başkanı olarak göreve başlamıştır. Görevi üstlenen en yaşlı başkan, John F. Kennedy'den sonraki ilk katolik ve Delawareli başkan olmuştur.

Başkan olarak ilk iki gününde, Biden 17 idari emir imzaladı, Üçüncü gününde, Paris İklim Anlaşması'na yeniden katılma, Meksika sınırındaki ulusal olağanüstü halin sona ermesi, hükümeti Dünya Sağlık Örgütü'ne yeniden katılma kararlarını ayrıca Çevreci ve Kızılderili aktivistler ve gruplar tarafından ağır eleştirilere maruz kalan Keystone XL boru hattının inşaat izinlerini iptal eden bir idari emir çıkardı.

Biden: Amerikan ekonomisi dirençli olmaya devam ediyor
Biden, dünya lideriyle Ukrayna’yı görüştü ABD'den Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık ek yardım
Biden: Yüksek enflasyonun nedeni savaş Biden, Putin'e bir kez daha 'savaş suçlusu' dedi Biden'dan 2023 için 5,8 trilyon dolarlık bütçe teklifi Joe Biden: İnsanlık krizini çözmek için buraya geldim Joe Biden: 'Putin bir savaş suçlusu' Biden: Rusya ile ticareti keseceğiz Kripto paralara inceleme Biden: Rus saldırıları Avrupa'nın güvenliğine karşıdır Biden ve Zelenskiy telefonda görüştü Biden: Rus askerleri gerekçesiz saldırdı İki büyük Rus finans şirketine ve Ordu Bankası'na yaptırım kararı Biden: Rusya Ukrayna’nın başkenti Kiev'i hedef alacak Çin Olimpiyatları bitmeden Rusya, Ukrayna'yı işgale başlayabilir Ukrayna'daki Amerikalılar ülkeyi derhal terk etsin Biden, Raskin'i Fed Başkan Yardımcılığı'na aday gösterdi Joe Biden: Fed enflasyonu dizginleyecek Biden: ABD'de benzin fiyatları düşecek Joe Biden: Powell, Fed başkanlığında bağımsızlığını kanıtladı Biden, kolonoskopi ardından hastaneden ayrıldı 1 trilyon dolarlık altyapı paketini imzaladı ABD'de Biden'a kamuoyu desteği yüzde 41'e geriledi Biden: Enflasyon eğilimini tersine çevirmek önceliğimiz Biden, Paris İklim Anlaşması için özür diledi Sullivan: Biden ile Erdoğan Glasgow'da görüşebilir Biden, borç limiti konusunda Cumhuriyetçileri suçladı Milley: Biden Afganistan'da 2 bin 500 asker bırakılmasını istemedi Biden, kızamığı karantinaya alınabilen hastalık sayan kararnameyi imzaladı