Corona virüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

ABD'de iki aşıya takviye doz onayı
ABD'de son 24 saatte 2 bin 46 can kaybı Rusya'da bir haftalık ücretli tatil
Artan vakalar endişe yarattı Rusya'da günlük can kaybı bini geçti İstanbul'da yapılan aşı sayısı açıklandı TURKOVAC için 7 bin 400 gönüllü seçilecek Vaka oranlarında bir ayda ciddi artış Gençlere aşı çağrısı: COVID-19 çok ağır geçebiliyor İstanbul'da 65 yaş üstünün 3. doz aşı oranı yüzde 74'e çıktı CureVac'ın COVID-19 aşısının değerlendirme süreci durduruldu COVID-19 rehberi güncellendi: Hamilelere aşı önerisi TURKOVAC İzmir'de gönüllülere yapılmaya başlandı COVID-19 ilacı için onay talebi Belçika'da 'pandemi yasası' yürürlükte İllere göre haftalık vaka sayıları açıklandı COVID-19 ilacının fiyatı belli oldu Yapılan aşı sayısı 110 milyonu aştı Japonya'da OHAL sona erdi Türeci: COVID-19 birkaç yıl daha bizlerle beraber olacak İkinci doz aşıda mavi il sayısı 13'e yükseldi 'Aşı adaylarımızı tüm insanlığın kullanımına sunmayı taahhüt ediyoruz' Japonya'da COVID-19 ilacına onay Japonya'da OHAL'in kaldırılmasına onay TTB: COVID-19'dan son dört ayda 26 sağlık çalışanı hayatını kaybetti Aşı öncesi ve sonrası dönem karşılaştırıldı: 112 bin 300 ölüm önlendi İki doz aşı olanlar temaslı olduğunda karantinaya girmeyecek Aşı olmayan ABD'ye giremeyecek İtalya'da 3. doz aşı yapılmaya başlandı Japonya'dan 3. doz aşı kararı