Corona virüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Hazine taşınmazlarında kira indirimi
ABD'den 4 trilyon dolar likidite Üç dev firma virüs için tıbbi ventilatör üretecek
ABD'de vaka sayısı 26 bin 747'ye, ölü sayısı 340'a ulaştı Avrupa ülkeleri tedbirlerini artırıyor Çin'de, üçüncü kez ülke içi kaynaklı virüs vakası tespit edilmedi Perakendede ve stoklarda sorun yok Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bini aştı İran'da koronavirüs nedeniyle can kaybı 1556'ya yükseldi Toplu asker uğurlama törenlerine geçici süreyle izin verilmeyecek İlaç devleri ‘zamana karşı’ yarışıyor "Zorunlu olmadıkça evden çıkmayın" DSÖ'den gençlere uyarı: Yenilmez değilsiniz Yemeksepeti’nden sağlık çalışanlarına 1 milyon TL destek Sosyal izolasyonda oyuna sarıldık Özeller de 'virüs' hastasına bakacak Bir günde 627 kişi öldü: Ordu sokağa çıkıyor Askeri işlemler e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek PTT, günlük para çekme limitini yükseltti BUYSAD, gıda üretiminde hijyen kurallarına dikkat çekti Bakan Gül: Zaruri olmadıkça adliyeye gitmenize gerek yok Gül: Cezaevlerinde rastlanan pozitif vaka yok Bursluluk ve öğretmen adaylık kaldırma sınavları ertelendi İspanya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı 1000'i aştı Sosyal medyadan "#EvdeKal" çağrısı Pazar ve markette seçmece yasaklandı Koronavirüs tedbirleri kapsamında at yarışları da ertelendi İhracatı durduran maske üreticileri iç talebe yetişmeye çalışıyor Koronavirüs testi yaptıranlar sonuçlara 'eNabız'dan ulaşabilecek California'da 40 milyon insana 'evde kalma' emri verildi