Corona virüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

İBB'den 500 bin yardım kolisi
Varank: Salgınla ilgili 14 projeye 18 milyon liralık fon sağlandı Kısa çalışma için 21 şirket 62 bin çalışan
TFF: Ligler en erken haziranda başlar İstanbul Valisi Yerlikaya'dan sosyal yardım açıklaması KVKK'den Covid-19'la mücadele sürecinde bilinmesi gerekenler 'Koronavirüs' enflasyonu Dünyada vaka sayısı 1 milyonu geçti "Korona korku sendromu oluştu" Erdoğan'dan İtalya ve İspanya başbakanlarına mektup İspanya'da bir günde 950 kişi hayatını kaybetti Dünyada koronavirüs vaka sayısı 900 bini geçti Türkiye'de can kaybı 277'ye, vaka sayısı 15 bin 679'a yükseldi 2 dakikada sonuç veren teste onay ABD'de ölü sayısı 3 bini geçti Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmete açılıyor Amerika’da Türk iş dünyasına virüs darbesi Salgın, hanehalkı borçlarını artıracak 3 ilde ticari taksilere sınırlama ABD'de ölü sayısı 2 bini geçti Türkiye'de virüsten can kaybı 108 oldu ABD'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 1711'e yükseldi KKTC'de Kovid-19 nedeniyle ilk ölüm ABD’de 5 dakikada sonuç veren koronavirüs test kiti geliştirildi Koronavirüste vaka sayısı 600 bini geçti Çiftçinin borcu 2 ay faizsiz ertelenecek Uçuş yapılacak 14 şehir açıklandı DSÖ: Koronavirüs aşısı 12-18 ay uzakta Sahil ve piknik alanlarına yasak Can kaybı 92, vaka sayısı 5 bin 698