Corona virüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

THY tüm dış hat uçuşlarını 20 Mayıs'a kadar durdurdu
TİKA Afganistan'da 100 bin maske dağıtacak Koronavirüsten korunma zırhı: Doğru dezenfeksiyon
EÜ'de Covid-19 aşısı çalışmalarında 2. aşamaya geçildi Diyanet İşleri Başkanlığından Ramazan açıklaması ÇAYKUR'a 'sezon uzatılsın' çağrısı Elektrik tüketimi %15 düştü Dünyada ölüm sayısı 100 bini geçti İnşaatçılar online satışa geçti Ağbaba'dan "işten çıkartılma yasağı" değerlendirmesi İmmün plazma tedavisi uygulanan Kovid-19 hastasından iyi haber Eşiyle koronavirüsü yenen turizmci Galip Gür'den "Evde kal" çağrısı Türkiye'den İngiltere'ye tıbbi yardım malzemesi desteği Dökümcüler mücbir sebep şartlarından faydalanmak istiyor 65 ilde 288 'koronavirüs' operasyonu Ev, mutfak ve hediyelik eşya sektörü destek kapsamına dahil olmayı bekliyor Yeni tip koronavirüs salgınının 100 günü Özel: İstanbul’da bir karantina durumu elzem hale gelmiştir EPDK'dan 'kıyasen fatura' açıklaması "Koronavirüs şüphesi bulunanların atıkları farklı yerde toplanmalı" Kovid-19 salgınında "5G" tartışması Türkiye, Balkan ülkelerine tıbbi yardım gönderdi Dünyada vaka sayısı 1 milyon 400 bini aştı Ziraat Bankası'ndan "çalışma saatleri değişmedi" açıklaması Salgın, ülkeler arası maske savaşı başlattı Aksigorta’dan ‘Evde Kal’ çağrısına yeni uygulamalarla destek İspanya'da koronavirüs salgınında ölü ve vaka sayılarında düşüş sürüyor 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı Türkiye'de virüsten can kaybı 425'e yükseldi Fransa, İtalya ve İspanya'ya gönderilecek yüz maskelerine el koydu