Corona virüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Satterfield'dan Türkiye'ye tıbbi yardım için teşekkür
Hubey'de tedavi gören hasta kalmadı "Bu virüsün bize gösterdiği bir 'sosyal devlet' gerçeği var"
Dünyada COVID-19'dan can kaybı 200 bini geçti Türkiye'de virüsten can kaybı 2706 Karaca: Çiftçilerin sulama borçları silinmeli ABD'de COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 50 bini aştı ABD'nin üç eyaletinde salgın kısıtlamaları gevşetildi AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren açılabilir DSÖ'den koronavirüs uyarısı: Tekrar yakalanılmayacağı kanıtı yok 23 bin 80 kişi 76 ildeki yurtlarda karantinada "E-Ticaret olarak KOBİ’lerin Yanındayız" Trump, COVID-19'da pozitif test oranının yüzde 28'e düştüğünü açıkladı Dünyada koronavirüsten ölüm sayısı 200 bine yaklaştı Yurt dışında kalan Türk vatandaşlarının tahliyesi sürüyor Sağlık Bakanlığından ramazanda alınması gereken COVID-19 tedbirleri Çin'de koronavirüsten yeni can kaybı yok Karbon emisyonlarında tarihi düşüş bekleniyor HEKTAŞ dezenfektan üretimine başladı AB, seyahat kısıtlamasıyla ilgili yaz dönemi için hazırlık yapıyor Uluslararası Covid-19 Konferansı online düzenlenecek Kent Ekmek, hafta sonu tam kapasite çalışacak 50 bine yakın bilet iptal oldu İstanbul Valisi Yerlikaya: 500 bin maske evlere teslim edildi Sokağa çıkma kısıtlaması olan illerde denetim Bakanlıktan 81 il valiliğine genelge 14 ildeki 41 yerleşim yerinde karantina kararı kaldırıldı Plazma tedavisi uygulanan Covid-19 hastasından umutlandıran haber Market kurallarına uymayanlar hakkında işlem yapıldı Süt üreticisi krize karşı devletten destek bekliyor