Corona virüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Endonezya, Türkiye'nin de satın aldığı COVID-19 aşısını onayladı
İstanbul'da vaka sayılarının en çok düştüğü ilçeler açıklandı Dünyada koronavirüs vaka sayısı 90 milyona dayandı
Hastanelerde COVID-19 aşısı uygulama esasları belirlendi Dünyada COVID-19 vaka sayısı 87 milyon 643 bini geçti Çin: DSÖ ile istişareler yürütülüyor Pilli: 15 Ocak'a kadar ilk aşılama işlemi başlayacaktır CoronaVac aşısının analizleri devam ediyor İçişleri: 139 binden fazla kişi izolasyon kurallarına uymadı İngiltere, AstraZeneca'nın aşısını da uygulamaya başladı Kısıtlamaya uymayan 51 bin 152 kişiye ceza Yılbaşında genel güvenlik ve koronavirüs tedbirlerine sıkı denetim ABD'de yeni seçilen Kongre üyesi COVID-19'dan hayatını kaybetti Bilim Kurulu, aşı gündemiyle toplanıyor "İngiltere'de 3. dalgaya karşı haftada en az 2 milyon aşı yapılmalı" İran'da ilk yerli COVID-19 aşısı insan üzerinde test edilmeye başlandı Çin'den alınan COVID-19 aşıları yarın gelecek Rusya'da 60 yaş üstündekilerin aşılanmasına başlandı Almanya'da COVID-19’a karşı aşılama yarın başlıyor COVID-19'a yakalanan kişi sayısı 80 milyonu geçti "COVID-19'a karşı bağışıklık 8 ay sürebilir" "Türkiye'de şubat sonunda 25 milyon kişi aşılanacak" CoronaVac aşısının etkili olduğu açıklandı: Nihai sonuçlar ertelendi İYİ Parti'den COVID-19 önlem paketi önerisi COVID-19 aşısının ilk partisi Sırbistan'a ulaştı BioNTech CEO'su Şahin: Türkiye için yeterli doz depoladık BioNTech CEO'su Uğur Şahin'den mutasyon açıklaması Türkiye'de de test ediliyor: Brezilya'da aşının son deneyleri tamamlandı TFF'den 'hükmen mağlubiyet' kararı Vali Yerlikaya'dan COVID-19 açıklaması: Yüzde 40 azaldı