Corona virüs

Yeni koronavirüs hastalığı (Covid-19), ilk olarak 13 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Vuhan eyaletinde yüksek ateş ve nefes darlığı ile tanımlanan yeni viral solunum yolu hastalığıdır. Hastalığın damlacık ve temas yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Oluşturduğu küresel salgın durumundan ötürü pandemi olarak tanımlanmaktadır.

Yeni koronavirüs hem hayvanları, hem de insanları etkileyebilen koronavirüs ailesinin bir türüdür. Geçmişe bakıldığında koronavirüs ailesinden bazı farklı virüslerin, MERS (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve SARS (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) gibi şiddetli görülen solunum hastalıklarına sebep olduğu görülmektedir.

Koronavirüsler, elektron mikroskobuyla bakıldığından yuvarlak ve üzerinde çıkıntıları olan bir taça benzetildiği için, Latince’de taç anlamına gelen koronadan kelimesiyle adlandırılmışlardır

Yıllardır koronavirüsler görülmektedir. Bunların en basitleri ve en sık görüleni nezledir. Burun akıntısıyla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan, 20 farklı virüs türünün bir grubu da koronavirüstür.

Koronavirüs ailesinden pek çok diğer koronavirüs, yeni koronavirüse göre daha hafif semptomların görüldüğü, daha hafif seyirli hastalıklara neden olmaktadır. Bu nedenle koronavirüsler, konu soğuk algınlığı gibi hastalıklar olduğunda herhangi bir paniğe yol açmamıştır.

Zaman zaman koronavirüsler insanlar ve hayvanlar arasında geçiş gösterebilmektedir. Virüslerin genetik bilgisi, RNA’sının mutasyona uğraması sebebiyle değişiklik göstermektedir. Özellikle yüzey proteinlerinde hücreye tutunup, içeriye girmekte kullandığı proteinlerde değişiklik yaratarak, daha önce oluşmuş bağışıklık sisteminden kaçmakta, hem de daha hızlı çoğalıp hücrelere çok daha fazla zarar verebilmektedir.

Daha önce SARS adı verilen virüs, bugünkü yeni koronavirüse çok benzer bir hastalık oluşturdu. SARS ismi, şiddetli akut solunum sendromunun İngilizce karşılığının baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş isimdir. Günümüzde gündemde olan koronavirüs için de, ikinci SARS virüsü benzetmesi kullanılmaktadır.

Bunun dışında koronavirüs ailesinden bir başka virüs de ciddi hastalık oluşturabilme potansiyeli ve neden olduğu salgınlarla dünya gündemine gelmişti. MERS ismi verilen, Orta Doğu Solunum Sendromu, develerden insanlara geçiş gösteren bir koronavirüs türünün neden olduğu hastalık, bir süre Orta Doğu bölgesinde bir epidemi oluşturmuştur.

Ancak MERS’in hastalık bakımından etkileri bütün dünyada görülmediği için pandemi olarak adlandırılmamıştır. MERS hala daha Orta doğu bölgesinde belirli aralıklarla zaman zaman olgular şeklinde görülmektedir.

Şu anda etkilerini gördüğümüz koronavirüs hastalığının, ilk olarak 2019 yılında tanımlanması nedeniyle, küresel olarak kabul gören adı CoViD-19, Yeni Koronavirüs'tür.

Yapılan aşı sayısı 1.5 milyarı geçti: Türkiye 9. sırada
BioNTech açıklaması: Haziran, temmuz aylarında 50 milyon rakamına ulaşacağız Hindistan'da en yüksek ölümlü gün
Hindistan'da vaka sayısı 25 milyona yaklaştı Japonya 50 milyon doz daha aşı alacak 'AB'deki aşılar Hindistan'daki varyanta karşı etkili görünüyor' Sinovac aşısının yeni partisi Türkiye'de Brezilya'da hamileler için COVID-19 aşılaması durduruldu Bakan Koca, vaka sayısı en çok azalan şehirleri paylaştı Bakan Koca, illere göre haftalık vaka haritasını paylaştı Yapılan aşı sayısı 1.3 milyarı aştı 'Norveç, Astrazeneca ve Johnson&Johnson'ı aşı programından çıkarmalı' Avrupa'dan gelenlere COVID-19 test zorunluluğu devam ediyor 'Salgın bitene kadar her kişiye hatırlatma dozları yapılmalı' Sputnik Light aşısı tescillendi: Tek dozla yüzde 80 etkili Tam kapanma açıklaması: Uzatma gündemimizde yok DSÖ: Bu, COVID-19 ile mücadelede muazzam bir an '3. doz ve yeni aşı mutasyonlara karşı etkili' İki doz aşı yaptıranların sayısı 10 milyonu aştı Aşılamada 2. aşamanın sonuna yaklaşıldı Almanya'da salgın istihbarat merkezi kuruluyor TÜRMOB, mali müşavirlerin aşıda öncelikli olmasını istiyor Hac yasağı bu yıl da sürebilir Yapılan aşı sayısı 1 milyar 180 milyonu aştı: Türkiye 7. sırada COVID-19 vaka sayısı 81 ilde azaldı Aşıda yeni sürüm hazırlığı: 6 aya kadar saklanabilecek Çalışma izni muafiyet belgesi sayısı 7 milyonu aştı Macaristan'da tedbirler kalktı, aşı kimliği geldi Avrupa, Çin aşısının ön değerlendirme sürecini başlattı Mandal'dan aşı açıklaması: Bir kopyalama yapmıyoruz