Bitcoin

Bitcoin ağı 3 Ocak 2009'da hayata geçmiştir. Makale'nin yazarı Satoshi Nakamoto'dur gerçek ismi veya mahlası veya bir ekibe ait unvan olduğu konusunda tartışmalar vardır. Maksimum bitcoin sayısı 21 milyonla genesis blokta belirtilerek sınırlandırılmıştır. İlk bitcoin transferi Satoshi Nakamato'ya geliştirmesi için ona yardım sağlayan kriptograf Hal Finney arasında gerçekleşmiştir. İlk alışveriş 22 Mayıs 2010 tarihinde 10.000 Bitcoin karşılığında pizza alımı ile gerçekleşmiştir.

22 Temmuz 2013 tarihi itibarıyla dolaşımdaki Bitcoin'lerin toplam değeri 1.2 milyar dolar seviyesindeyken 26.07.2020 tarihi itibarıyla bu değer 182.967.290 milyar dolar olmuştur. Güncel olarak üretilmiş toplam bitcoin miktarı 18.443.043 seviyesine ulaşmıştır.

2015 yılında bitcoin kabul eden tüccar sayısı 100.000 aştı. (2014 itibarıyla) Bazı firmalar bitcoin ile ödeme kabul etmektedir. Cambridge Üniversitesi tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre 2,9 milyon ile 8 milyon arasında kullanıcı dijital para cüzdanına sahiptir. En çok kullanılan dijital para bitcoin'dir. Aktif kullanıcıların sayısı 2013'ten bu yana belirgin bir şekilde artmıştır.

Bitcoin The Electronic Frontier Foundation, Greenpeace, Mozilla Vakfı, Wikimedia Vakfı, ve Özgür Yazılım Vakfı.  tarafından kabul edildi. New York Demokratik Kongre üyesi Jeff Kurzon da dahil olmak üzere bazı Amerikalı siyasiler, kampanyalarına bitcoin ile yapılan bağışları kabul edeceklerini söylemişlerdir. 2013 yılının sonlarında Nicosia Üniversitesi, dünyadaki bitcoin ile ödemeyi kabul eden ilk üniversite oldu ve dijital para birimleri üzerine bir lisans programı başlattı.

Bitcoin kullanımının çeşitli risklerinin yanı sıra pek çok avantajı da vardır. Enflasyon ve çökme riskinin düşük olması, basit, güvenilir ve iz sürülemez (anonim) olması en temel avantajlarındandır. Para transferlerinin geleneksel yöntemlere kıyasla daha güvenli, daha ucuz ve daha hızlı olması Bitcoin’in sağladığı önemli bir avantajdır. Milyonlarca lira değerindeki Bitcoinlerinize cüzdan erişimi sağlayabildiğiniz her yerden ulaşabilirsiniz. Bu denli yüksek miktarlarda paraları nakit veya farklı bir yöntemle bu kadar kolay taşımanın yolu yoktur. Yapılan işlemlerin ve hesap bakiyenizin herhangi bir kişi/kişiler veya devlet ve banka tarafından bilinmemesi ve kontrol edilememesi de bazı avantajlar sağlamaktadır.

Bitcoin, Ethereum ne kadar oldu?
Bitcoin, 17 bin doların altını gördü Bitcoin’de yükseliş ne zaman?
Bitcoin’de ayı sezonu henüz sona ermedi Bitcoin’de manipülasyon sinyalleri Bitcoin, bir ülkede daha resmi para birimi oldu Nayib Bukele, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşecek Bitcoin 2 ay önceki seviyelere geriledi El Salvador'da Bitcoin isyanı Kazakistan'ın Bitcoin madenciliğinde dünya ikincisi Rusya, kripto para yatırımlarını yasaklamayı planlamıyor Kriptolar gelişmekte olan ülkelerde daha cazip Büyük bitcoin madenciliği göçü sürüyor Bitcoin ve ethereum yeniden yükselişe geçti Malezya'da polis, 1.25 milyon dolarlık bitcoin ekipmanını silindirle ezdi Asırlık hidroelektrik santrali Bitcoin madenciliğine başladı Çin de Binance'ı yasakladı: Bitcoin ve ethereum nasıl etkilendi? Bitcoin madencilik konseyi raporu açıklandı 3.6 milyar dolarla ortadan kayboldular Bitcoin için JPMorgan'dan karanlık senaryo Bukele: Bitcoin yasalaşırsa dünyanın para merkezi olacağız Kripto paralarda sert kayıplar Elon Musk Bitcoin ile ödemeyi durdurdu Ebay, kripto parayı ödeme yöntemi olarak incelediklerini açıkladı