Avrupa Birliği

Avrupa Birliği (kısaca AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1992 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH’ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak pazar (tek pazar) geliştirmiştir. Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından oluşan ortak bir ticaret politikası izlenir. Birliğe üye ülkelerin on dokuzu, Euro adıyla anılan ortak para birimini kullanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği, üye ülkelerini Dünya Ticaret Örgütü'nde, G8 zirvelerinde ve Birleşmiş Milletler'de temsil ederek dış politikalarında da rol oynamaktadır. Birliğin yirmi yedi üyesinden yirmi biri NATO'nun da üyesidir. Schengen Antlaşması uyarınca birlik üyesi ülkeler arasında pasaport kontrolünün kaldırılmasının da arasında bulunduğu pek çok adlî konu ve içişileri düzenlemelerinde Avrupa Birliği'nin payı bulunur. 

Avrupa Birliği, devletlerarası ve çok uluslu bir oluşumdur. Birlik içinde kimi konularda devletlerarası anlaşma ve fikir birliği gerekir. Ancak belirli durumlarda uluslarüstü yönetim organları, üyelerin anlaşması olmaksızın da karara varabilir. Avrupa Birliği'nin bu tip haklara sahip önemli yönetim birimleri Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi, Liderler Zirvesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Merkez Bankası'dır. Parlamentoyu, Avrupa Birliği vatandaşları beş yılda bir oylama yöntemiyle seçerler.

Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur. Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır. 

Birliğe katılmayı bekleyen 6 aday ülke vardır bunlar: Arnavutluk, İzlanda, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye'dir. İzlanda müzakereleri askıya almıştır.Bosna-Hersek ve Kosova olası resmî adaylar olarak tanımlanmıştır.

AB, iki ülkenin gaz fiyatlarını sınırlandırmasına onay verdi
AP, yeni benzinli ve dizel otomobillerin 2035'te yasaklanmasını istiyor AB, Rus petrolüne kısmi yaptırımı onayladı
AB, Polonya'nın kurtarma programını onayladı AB, Hırvatistan'ı euroya geçmeye hazır buldu AB’den 200 milyar euroluk ek savunma yatırımı AB'den yeni mali kriz uyarısı AP, yeni benzinli ve dizel otomobilleri 2035'te yasaklayacak AB, Macaristan'a 'şartlı fon verme' sürecini başlattı Moldova ve Gürcistan’ın AB'ye üyelik süreci başladı AP'den Ukraynalı mültecileri ağırlayan AB ülkelerine 3,4 milyar euro yardım kararı AB'den Rusya'ya 5. yaptırım paketi Avrupa Birliği, sığınmacıları kabul eden üyelerine destek sağlayacak Rusya'ya petrol ambargosu kararı çıkmadı Ukrayna ve Moldova, Avrupa elektrik şebekesine bağlandı AB'den kamu ihalelerine yeni kurallar Avrupa borsaları yükselişle kapandı AB'den Rusya'ya yeni yaptırımlar AB: SWIFT'ten engellenecek banka sayısını artırabiliriz Avrupa Birliği Vanuatu ile vize muafiyetini askıya aldı Gürcistan, AB'ye üyelik için bugün başvuruda bulunacak AB, Ukrayna'ya gıda konusunda destek verecek AB'den kripto para adımı AB, 26 Rus vatandaşına yaptırım uygulayacak AB, Ukrayna'yı kendi elektrik şebekesine alıyor AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Biz Ukrayna’yı savunmak istiyoruz AB: Ukrayna'dan 4 milyon kişi başka ülkelere sığınacak Avrupa Birliği'nden Rusya'ya ağır yaptırımlar AB, Rusya yaptırımlarını kabul etti AB: Enerjide Rus gazına bağımlıyız, yatırım yapmalıyız