Avrupa Birliği

Avrupa Birliği (kısaca AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1992 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH’ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30'luk bölümünü oluşturur.

Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak pazar (tek pazar) geliştirmiştir. Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından oluşan ortak bir ticaret politikası izlenir. Birliğe üye ülkelerin on dokuzu, Euro adıyla anılan ortak para birimini kullanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği, üye ülkelerini Dünya Ticaret Örgütü'nde, G8 zirvelerinde ve Birleşmiş Milletler'de temsil ederek dış politikalarında da rol oynamaktadır. Birliğin yirmi yedi üyesinden yirmi biri NATO'nun da üyesidir. Schengen Antlaşması uyarınca birlik üyesi ülkeler arasında pasaport kontrolünün kaldırılmasının da arasında bulunduğu pek çok adlî konu ve içişileri düzenlemelerinde Avrupa Birliği'nin payı bulunur. 

Avrupa Birliği, devletlerarası ve çok uluslu bir oluşumdur. Birlik içinde kimi konularda devletlerarası anlaşma ve fikir birliği gerekir. Ancak belirli durumlarda uluslarüstü yönetim organları, üyelerin anlaşması olmaksızın da karara varabilir. Avrupa Birliği'nin bu tip haklara sahip önemli yönetim birimleri Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi, Liderler Zirvesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Merkez Bankası'dır. Parlamentoyu, Avrupa Birliği vatandaşları beş yılda bir oylama yöntemiyle seçerler.

Avrupa Birliği yirmi yedi bağımsız devletten oluşur. Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır. 

Birliğe katılmayı bekleyen 6 aday ülke vardır bunlar: Arnavutluk, İzlanda, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye'dir. İzlanda müzakereleri askıya almıştır.Bosna-Hersek ve Kosova olası resmî adaylar olarak tanımlanmıştır.

Savaş, tahıl piyasasına da sıçradı
Türkiye'yi AB'ye yeniden bağlamak istiyoruz AB’den dijital Schengen'e yeşil ışık
“Türkiye, Avrupa’dan uzaklaşma eğilimini olumluya çeviremedi” Avrupa Parlamentosu'ndan Gazze'ye insani koridor çağrısı iPhone'a radyasyon şoku!  Avrupa'da çığ etkisi yaratabilir Avrupa Birliği'nde TikTok yasağı genişliyor Asansör ve EV yasağı bile masada Avusturya Cumhurbaşkanı, Şengen vetosuna tepki gösterdi AB'den Rusya'ya karşı 9'uncu yaptırım paketi AB'den Rus petrolüne tavan fiyatı uygulaması Avrupa daralmayı atlatamıyor Meyer–Landrut: Türkiye ve AB çok yol aldı AB, dondurulan Rus mal varlıklarına el konulmasını istedi    Yaptırım süreci masada kalabilir Lagarde: Faiz artırımı sürecek Avrupa Birliği, 'Türkiye üzerinden Rusya'ya ihracat' iddiasını reddetti Avrupa Birliği’nden Tunus’a 100 milyon euroluk mali destek AB Komisyonu, Bosna Hersek'e yeşil ışık yaktı Belçika'da enerji faturaları nedeniyle iflaslar ertelenecek 'Sadece düğmeye basın ve sevkiyatlar başlar' Yunanistan, AB'nin doğal gaz tasarruf talebinden muaf olmak istiyor AB: Tahıl koridoru anlaşmasında Türkiye'yi takdir ediyoruz ECB, resesyona rağmen hızlanabilir AB'den Rus bankalara yaptırımları hafifletme hazırlığı AB’de resesyon çemberi daralıyor Hırvatistan resmen Euro Bölgesine katıldı Enflasyon, Avrupa’da talepten yemeye başladı Hırvatistan'ın euroya geçişine yeşil ışık İngiltere, Kuzey İrlanda Protokolü'nü değiştirmek için harekete geçti