Akbank

Akbank, Hacı Ömer Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup iş adamı tarafından Adana'da, bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak amacıyla kuruldu. 12 Nisan 1947 tarihinde Adana-Kayseri Bankası adıyla kurulan banka iki kentin baş harfleri nedeniyle Akbank olarak anılmaya başlandı.

Kurulduğu dönemde faaliyette olan dört bankanın en küçüğü olan Akbank, 1950 yazında İstanbul'daki ilk şubesini Sirkeci'de açtı, ardından Genel Müdürlüğü de İstanbul'a taşındı.

Kurucu ortaklar olan Nuri Has, Hacı Ömer Sabancı, Nuh Naci Yazgan, Mustafa Özgür, Ahmet Sapmaz, Bekir Sapmaz ve Seyit Tekin tarafından 1962 yılına kadar yönetilen Akbank, 1962'de Sabancı Ailesinin hakimiyetine girdi ve bu süreçten sonra Türkiye İş Bankası eski Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dallı, Akbank'ın Yönetim Kurulu Başkanlığına getirildi.

Dallı'nın politikaya atılması sonrasında ise göreve sırasıyla Bülent Yazıcı, Naim Talu, Erol Sabancı ve Suzan Sabancı Dinçer üstlendi.

Akbank ilk yurtdışı şubesini Almanya'nın Frankfurt kentinde açtı.

Akbank'ın şu anda Ak Finansal Kiralama, Ak Yatırım Menkul Değerler, Ak Portföy Yönetimi, Akbank N.V., Akbank AG, Akbank Dubai Limited olmak üzere 5 iştiraki bulunmaktadır.

Akbank 2017 yılında Brand Finance tarafından hazırlanan “Dünyanın En Değerli 500 Banka Markası” araştırmasında üst üste 6. Kez ‘Türkiye’nin En Değerli Banka Markası’ olmuştur. Akbank bu marka değeri ile dünya genelinde 500 bankanın bulunduğu listede 94. sırada yer almıştır. Akbank ayrıca, 2015 yılında Brand Finance’in yaptığı “Dünyanın En Değerli 500 Markası” araştırmasında “Türkiye’nin En Değerli Markası” olmuştur.

Akbank'tan 9 ayda 38,2 milyar TL'lik net kar
Akbank'tan 21 milyar 157 milyon TL net kar Akbank'tan ekonomiye 485 milyar lira destek
Akbank’ta organizasyonel değişim Akbank Private Banking 20. yılını kutladı "Gelişmekte Olan Piyasaların En İyi Bankası" Akbank Ekonomiye 296 milyar TL destek