İzocam, 780 milyon ton karbondioksitin atmosfere karışmasını engelledi

Yalıtımsız yapıların ısıtma-soğutma işlemlerinin yüksek enerji tüketimine neden olduğunu belirten İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, bu durumun karbon salımını artırdığına dikkat çekti. İzocam’ın 7 farklı yalıtım ürününü üretebilen Türkiye’deki tek şirket olduğuna dikkat çeken Savcı, “Ürettiğimiz yalıtım ürünleriyle 780 milyon ton karbondioksitin atmosfere salımını önledik” dedi

Murat Küçük |

MURAT KÜÇÜK

Yalıtım malzemeleri sektörünün öncülerinden İzocam, yalıtım, enerji tasarrufu ve çevreyi koruma konularına öncelik veriyor. Doğru yalıtım uygulamalarının enerji giderlerini azaltarak karbon emisyonunu düşürdüğünü söyleyen İzocam Genel Direktörü Murat Savcı, “Yaptığımız hesaplara göre, kurulduğumuz günden bu yana ürettiğimiz yalıtım ürünleriyle 780 milyon ton karbondioksitin atmosfere salımını önledik” dedi. Üretimden satışa kadar tüm süreçlerde, sürdürülebilirlik konusunu merkeze aldıklarını belirten Murat Savcı, “Tarsus tesisimizde baca filtresi yatırımı yaptık. Bu yatırımımız ile otoritelerce 150 mg/Nm3 olarak istenen sınır değerin yaklaşık 3’te 1’i seviyelerine ulaştık. T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi’ni de tüm tesislerimize kazandırarak çevre dostu tesis hedefimize de büyük katkı sağladık” ifadelerini kullandı.

“2030’a kadar sera gazı emisyonlarını %33 azaltacağız”

“2030 yılı için belirlediğimiz %72 azaltım hedefinin çok üstünde bir başarı göstererek %92 seviyesinde atıklarımızı azalttık” diyen Savcı, verimli su yönetimi ile tesislerinde, sürdürülebilirlik çalışmalarına başlanan günden beri %23 tasarruf sağladıklarının altını çizdi. 2050’ye kadar karbon nötr olma hedeflerine dikkat çeken Savcı, “Seragazı emisyonlarımızın azaltılması, su tüketimlerinin ve atıksu oluşumlarının sınırlandırılması, alternatif ham madde kaynaklarının üretim süreçlerine adapte edilmesi ve döngüsel ekonomiye katkı sağlayacak birçok projeyi detaylı olarak ele almaktayız. 2030’a kadar sera gazı emisyonlarını en az %33 azaltmayı hedefleyen yatırım planlarımızı devreye aldık” dedi.

Türkiye, ısıtma-soğutma için Avrupa’dan 5 kat fazla enerji tüketiyor

Yalıtımsız binalarda ısıtma-soğutma amacıyla yüksek miktarda enerji kullanıldığını ifade eden Savcı, bu durumun karbon salımını daha da artırdığını dile getirdi ve şu değerlendirmelerde bulundu: “Ülkemizde standartlara uygun yapılan yalıtımlı binalarda, yıllık enerji sarfiyatı metrekare başına 120-150 KW düzeyindedir. Gelişmiş ülkelerde ise bu rakam metrekare başına 30-50 KW olarak kayıtlara geçer. Dolayısıyla AB ülkeleri ile aramızda yaklaşık 4-5 kat fark bulunmaktadır. Yeniden düzenlenen Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki değerler güncellendi. Bununla birlikte, yeni yapılacak binalarda asgari enerji performansı "B"ye çıkarıldı. 1 Ocak 2025'ten itibaren ise bir parseldeki toplam inşaat alanı sınırı 5 bin metrekareden 2 bin metrekareye çekilerek neredeyse sıfır enerjili bina konseptinin kapsamı genişletilecek. Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmak için tüm binaları kapsayan ve enerji verimliliğinde yüzde 20’den çok daha fazla iyileştirme hedefleyen düzenlemelere ihtiyacımız var.”

Bu hafta hangi yatırım aracı ne kazandırdı? Borsa, Dolar, Euro, altın... Borsada servet inşasının formülü uzun vadeli yatırım İtalyan Bakan duyurdu! Baykar Avrupalı savunma devi ile masaya oturuyor Yazar Selim İleri son yolculuğuna uğurlandı Yazar Selim İleri'ye veda! AKM'de tören düzenlendi Mersin'de DEM Partili Akdeniz Belediye Başkanı gözaltına alındı