Nasıl dijital göçebe olunur?
“Bilgisayarın olduğu her yer benim işyerim” diyen dijital göçebelerin sayısı 35 milyonu buldu. Bu büyüyen topluluğa hizmet sunan şirketlerin, ülkelerin sayısı da artıyor. Teknoloji gücünü ülkesine çekmek isteyen birçok ülke, dijital göçebelerin kendi topraklarında yasal olarak yaşamalarına ve çalışmalarına izin veriyor. Peki nasıl dijital göçebe olunur? Mercek altına aldık…
Haber Merkezi |SELENAY YAĞCI
Günümüzde lokasyondan bağımsız bir şekilde çalışmak ve hayatı devam ettirmek, başta genç kuşak olmak üzere birçok kişinin hayali. Üstelik küreselleşmesinin getirdiği kolaylıklarla dünyanın bir ucundan diğerine gitmek artık oldukça kolay. Hal böyle olunca yeni iş modelleri gelişerek özellikle genç kitlenin ilgisini çekiyor. Son zamanların trend kavramı ‘dijital göçebe’ olarak çalışmak da oldukça popüler hale geldi. Kavramı biraz açalım: ‘Dijital göçebe/digital nomad’ uzaktan çalışan ve dünyanın herhangi bir yerinde yaşama özgürlüğü olan kişi... Uzaktan çalışmaya izin veren çevrimiçi bir işi olan herkes için geçerli. Sabit bir internet bağlantınız ve bir dizüstü bilgisayarınız olduğu sürece dünyanın herhangi bir yerinden çalışabilirsiniz. Üstelik spesifik bir meslek grubuna hitap etmiyor. Muhasebeci veya içerik yazarı gibi belirli bir iş unvanına özel olmadığı gibi ‘göçebe’ ifadesi de bir iş unvanı değil… Seyahat blog yazarları ve Instagram fenomenlerinden daha fazlası bu topluluğun bir parçası. Peki bu dijital göçebeliğe rağbet, nereye kadar sürecek? 2023’te daha fazla insanın çevrimiçi iş kurmak ve dünyayı dolaşmak için fırsatlar arayacağı yönünde. 2022 itibariyle dünya çapında 35 milyon dijital göçebe var ve bu sayı büyümeye devam ediyor. Dijital göçebelerin sayısı arttıkça, bu büyüyen topluluğa hizmet sunan şirketlerin sayısı da artıyor. Eğer dijital göçebeler bir ülke olsaydı, nüfus büyüklüğüne göre dünya genelinde 41. sırada olup Kanada ve Fas’tan hemen sonra yer alırdı. Dünyada 29’dan fazla ülkenin bu dijital göçebeleri ülkelere çekme avı da sürüyor. Teknoloji gücünü ülkesine çekmek isteyen birçok ülke, dijital göçebelerin kendi topraklarında yasal olarak yaşamalarına ve çalışmalarına izin veriyor.
DÜNYANIN YARISI DİJİTAL GÖÇEBE
Rakamlarla konuşalım: Dijital göçebelerin yüzde 49’u kadın, yüzde 51’i erkek. ABD, Portekiz, Almanya ve Brezilya olmak üzere dört ülkede yoğunlar. Bu ülkelerin toplamı dünya genelinin yarısını oluşturuyor. Yüzde 47’si henüz 30’lu yaşlarında. En yaşlısı ise 72 yaşında. Dijital göçebelerin yüzde 37’si yüksek lisans derecesine sahip. Dijital göçebelerin çoğu kendi işlerini yaparken, yüzde 17’si ise şirketler tarafından istihdam ediliyor. Yine yüzde 23’ü başka bir yere kıyasla evlerinde ya da konaklama yerlerinde çalışmayı tercih ediyor. Aralarındaki en yaygın meslekler pazarlama, bilgi teknolojileri, tasarım, yazarlık ve e-ticaret. Ekonomiye kattıkları değer ise yaklaşık 787 milyar dolar… Dijital göçebelerin aylık ortalama kazançları 1.875 dolar, bu da yıllık 22 bin 500 dolar ediyor. Yaşam kararları özgürlük üzerine kurulu ve baktıkları iki ana faktör; yaşam maliyeti ile hızlı ve erişilebilir internet.
NASIL BAŞVURULUR?
Dijital göçebe vizeleri genellikle bir yıl için veriliyor sonraki yıllar için de yenilenebiliyor. Birçoğuna çevrimiçi başvurmak da mümkün. Dijital göçebe vizesine hak kazanmak için başvuru sahibinin aylık minimum geliri ve sağlık sigortası gibi diğer gereksinimleri karşılaması şart. İspanya, Tayland, İtalya ve Kolombiya dijital göçebe vizesi üzerinde çalışan dört popüler ve uygun fiyatlı ülke. Endonezya da en uzun geçerliliğe sahip dijital göçebe vizesine ilişkin yasa çıkardı. Almanya, Dubai, Arnavutluk, Romanya, Macaristan, Norveç, Tayland dijital göçebe vizesi uygulayan ülkeler arasında. İspanya da Ocak 2023’te dijital göçebe vizesi başlatma kararı aldı. Başvurular İspanya’dan veya kendi ülkenizdeki İspanya konsolosluğundan yapılabilecek.
BECERİ SETLERİNİZİ BELİRLEYİN VE GÜÇLENDİRİN
2023’te bir dijital göçebe olarak başarılı olmak için öncelikle şu anda sahip olduğunuz becerileri ve başvuru yapacağınız şirketler arasında hangi becerilerin talep edildiğini belirlemeniz gerekecek. Ardından, kurslara kaydolarak veya profesyonellerden destek alarak en pazarlanabilir becerilerinizi güçlendirmek için bir plan yapın. Dijital göçebe olmak için gereken temel beceriler:
- Öz disiplin
- Organize olmak
- Mükemmel yazılı ve sözlü iletişim becerileri
- Pazarlama ve satış becerileri
- Bütçeleme ve karar verme becerileri
- Dijital becerile
EN İYİ VE EN UYGUN FİYATLI 10 ÜLKE
- Kosta Rika
- Malta
- Yunanistan
- Meksika
- Portekiz
- Estonya
- Hırvatistan
- Saint Lucia (seyin luşa)
- Brezilya
- Mauritius