Yargıya ‘atlamalı temyiz’ yolu: Cezası 5 yıldan fazla olanlar istinafa gitmeden Yargıtay’a gidecek

Yargılama süresinin uzamaması için ‘atlamalı temyiz’ yolu geliyor. Yapılacak değişiklikle adam öldürme, uyuşturucu ticareti, cinsel istismar, nitelikli hırsızlık gibi cezası 5 yılın üzerinde davalardaki itirazlar istinafa gitmeden Yargıtay’a götürülecek.

Haber Merkezi |

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre Adalet Bakanlığı, yargılama süreçlerini kısaltmak için adım atmaya hazırlanıyor. Yargıtay’ın iş yükünü hafifletmek ve yerel mahkeme ile yüksek yargı arasında tampon görevi görmesi için faaliyete geçirilen istinaf mahkemelerinin görev alanıyla ilgili bir değişiklik üzerinde çalışılıyor.

Yargılama süreci uzuyor

Adalet Bakanlığı’nın 2016 yılında faaliyete geçirdiği istinaf mahkemelerinde, ilk derece mahkemeleri tarafından verilen beş yıl veya daha az hapis cezalarına ilişkin verilen kararlar kesinleşmiş sayılıp bir üst mahkeme olan Yargıtay’a taşınamıyor. Ancak ceza miktarı 5 yıl ve altında olsa dahi hakaret, suçu ve suçluyu övme, Cumhurbaşkanı’na hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, silahlı örgüt ile bazı terörle mücadele kanunu kapsamında yer alan suçlar yine de temyiz edilerek Yargıtay’a taşınabiliyor. Geriye kalan cezası 5 yılın üzerindeki suçlarda ise istinafın kararı Yargıtay’a götürülebiliyor. Bu durum da yargılama sürecinin uzamasına neden oluyor.

Artık İstinaf Mahkemesi’ne gitmeyecek, doğrudan Yargıtay'a

Hükümet, bu süreçlerin uzamaması ve istinaf mahkemelerinin niteliğinin daha da artırılması için “atlamalı temyiz” çalışması üzerinde duruyor. Edinilen bilgilere göre, 10. Yargı Paketi’nde yer alması beklenen düzenleme ile istinaftan sonra Yargıtay yolu açık olan adam öldürme, uyuşturucu ticareti, uyuşturucu kullanımı, cinsel istismar, çocukların cinsel istismarı, nitelikli hırsızlık gibi cezaları 5 yılın üzerindeki davalar artık istinaf mahkemesine gitmeyecek. Bu süreçte istinaf mahkemesi arada tampon olmaktan çıkarılacak, yerel mahkemelerin verdiği kararlara yapılacak itirazlar doğrudan Yargıtay’a götürülecek.

Asgari ücret, emekli, memur zammı ne kadar olacak? Erdursun açıkladı Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Dünyanın en zengin adamıydı: Serveti 9 ayda 30 milyar dolar eridi! Ekrem İmamoğlu'ndan 'ahmak davası' açıklaması: Tam bir sefillik 'Devlet büyükleri Togg’u neden makam aracı olarak tercih etmiyor?' İkinci el otomobil satışında yeni dönem başlıyor