İsrail'den Lübnan'a bir saldırı daha: Hizbullah'a ait telsizler patladı!

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgelerinde en az iki patlama sesi gelirken, ülkenin çeşitli bölgelerinde telsiz cihazlarının patlatılması sonucu çok sayıda kişinin yaralandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı, en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Haber Merkezi |

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney bölgelerinden patlama sesleri geldiği bildirildi. Reuters haber ajansı muhabirleri, bugün başkentin güneyindeki farklı bölgelerde en az iki patlama sesi duyduklarını aktardı.

Bölgedeki AA muhabiri de, başta başkent Beyrut olmak üzere Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde patlamalar meydana geldiğini belirtti.

Telsiz cihazlarının patlatılması sonucu çok sayıda kişinin yaralandığı, bazı ev ve araçlarda da yangın çıktığı ifade edildi.

Patlamalar, dün çağrı cihazlarının patlaması sonucu Hizbullah üyelerinin de aralarında olduğu 12 kişinin ölmesinden bir gün sonra yaşanıyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı: En az 9 kişi öldü

Lübnan Sağlık Bakanlığı, telsizlerin patlatılması sonucu en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Öte yandan sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, patlamalardan birinin dün çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ölen 4 Hizbullah üyesinin Beyrut'taki cenaze töreni sırasında yaşandığı görülüyor.

Cenaze merasiminin yapıldığı alanda kalabalığın arasında patlama meydana geldiği ve dumanların yükseldiği kameraya yansıyor.

Çağrı cihazlarının patlatılması

Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 300 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıkladı.

Lübnanlı yetkililer olaydan İsrail’i sorumlu tutarken İsrail’den konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.

Karın bölgeleri ve ellerinden yaralandılar

Reuters'a konuşan bir güvenlik kaynağı, infilak eden el telsizlerinin, dün patlayan çağrı cihazları ile yakın bir zamanda, bundan 5 ay önce satın alındığını söyledi. Kaynaklar, yaralıların çoğunun karın bölgelerinden ve ellerinden yaralandığını kaydetti.

Ev tipi güneş enerjisi sistemleri patladı

Lübnan Devlet Televizyonu, Beyrut’un bazı noktalarında ev tipi güneş enerjisi sistemlerinin patladığını bildirdi.

BM Genel Sekreteri Guterres, itidal çağrısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Lübnan ve Suriye'deki olayların ardından alarma geçtiklerini belirterek, tüm taraflara gerginliğin yayılmasını engellemek için itidal çağrısında bulundu.

Gelişmelere ilişkin yazılı açıklamasında Lübnan ve Suriye'de çok sayıda telsiz patlamaları meydana geldiğine ilişkin haberler sonrasında alarma geçtiklerini belirten Guterres, "Tüm taraflara gerginliğin daha fazla yayılmasını engellemek için itidal çağrısında bulunuyorum." ifadesini kullandı.

Guterres, tarafların BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararına saygı duymalarını talep ederek, istikrarın sağlanması için çatışmalara son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

BM Genel Sekreteri, BM'nin bölgede şiddeti sonlandırmayı amaçlayan her türlü diplomatik ve siyasi çabayı destekleyeceğini kaydetti.

BMGK'dan acil toplanma kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan'daki olayları görüşmek için cuma günü öğleden sonra acil oturumla toplanacak.

BMGK dönem başkanı Slovenya, Cezayir'in acil toplantı talebini kabul ettiklerini bildirdi. Buna göre, acil BMGK oturumu cuma günü TSİ 22.00'de (yerel saatle 15.00) gerçekleşecek. 

Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü! Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Piyasalar ne bekliyor? “Fed’in faiz indirimi Kamala Harris’i ABD’nin 47. Başkanı yaptı”