Muhalefetten OVP değerlendirmesi: Açıkça ekonomik başarısızlığı gösteriyor

2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program açıklandı. Program hakkında açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Önceki Orta Vadeli Program'ın üzerinden 1 yıl geçmişken hedeflerin revize edilmesi, açıkça ekonomik başarısızlığı gösteriyor. Sahte tablolarla mutfaktaki yangını söndüremez; kan ağlayan üreticinin derdine derman olamazsınız! Tablo net: Erken seçim, derhal seçim!" ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi |

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladı.

Yeni programda 2024 enflasyon hedefi yüzde 41,5’e revize edildi. Önceki OVP’de bu oran yüzde 33 düzeyindeydi.

Önceki OVP’de yüzde 15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyonu da yüzde 17,5’e yükseltildi. 2026 için ise önceden yüzde 8,5 olan hedef, yüzde 9,7’ye yükseltildi.

2024 büyüme tahmini yüzde 4’ten yüzde 3,5’e çekildi. Önceki programda 2025 için 4,5 olan tahmin de yüzde 4’e indirildi. 2026 büyümesi de 0,5 puan indirilerek yüzde 4,5 olurken, 2027 ise yüzde 5 olarak hedeflendi. Böylece, önceki program tahmin ufkundaki bütün büyüme oranları 0,5 puan aşağı çekilmiş oldu.

Programa tepkiler

Açıklanan program hakkında muhalefetten değerlendirmeler de gecikmedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, sosyal medyadan yaptığı açıklamada programı eleştirerek şu ifadeleri kullandı: "Saray, Orta Vadeli Program’da yine süslü cümleler ve şekilli sunumlarla hayal tacirliğine devam ediyor. Önceki Orta Vadeli Program'ın üzerinden 1 yıl geçmişken hedeflerin revize edilmesi, açıkça ekonomik başarısızlığı gösteriyor. Sahte tablolarla mutfaktaki yangını söndüremez; kan ağlayan üreticinin derdine derman olamazsınız! Tablo net: Erken seçim, derhal seçim!"

DP İzmir Milletvekili Salih Uzun, OVP ile ilgili "Orta Vadeli Palavra" ifadesini kullandı.

Uzun sosyal medyadaki paylaşımında, "Sadece enflasyon tahmininde bile iki program arasında 8,5 puan yanılma varsa… Bunun adı ORTA VADELİ PALAVRA’dır." dedi.

"Yeni OVP ve memnun olanlar"

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da sosyal medyadan yaptığı paylaşımla programı eleştirdi.

Bayhan'ın paylaşımı şöyle:

"İşte yeni #OVP ve memnun olanlar:

1- Emek gücünün daha da ucuzlaması-düşük ücret, esnek ve güvencesiz çalışmanın yaygınlaşması, yoğun sömürü.

3- Sanayi ve tarımsal üretimde küçülme, ekonomide daralma.

4- Yüksek enflasyon, yüksek kur, yükselen işsizlik.

5- Yapısal reform adı altında mezarda emeklilik ve yeni hak gaspları.

6- Vergide tavana teşvik, tabana yeni yükler.

@RTErdogan ve @memetsimsek memnun.

Büyük sermaye, yerli yabancı tekeller memnun.

IMF ve diğer emperyalist finans merkezleri memnun.

Sonuç: Güncellenen OVP, sermaye ve sarayına dost; işçi sınıfına, emeklilere, küçük üreticiler başta olmak üzere bütün emekçilere düşman."

Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü! Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Piyasalar ne bekliyor? “Fed’in faiz indirimi Kamala Harris’i ABD’nin 47. Başkanı yaptı”