Küçükçekmece'de bina çöktü: 1 kişi öldü, 2'si ağır 8 kişi yaralandı

Küçükçekmece'de Kartaltepe Mahallesi'nde bulunan 3 katlı bir binanın çökmesi sonucu 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 2'si ağır olmak üzere 8 kişi yaralandı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi. Binanın sahibi ile binadaki işletme sahibi gözaltına alındı.

Haber Merkezi |

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 3 katlı bir bina, saat 08.45 sıralarında bilinmeyen bir sebeple çöktü. 3 katlı binanın enkazından 1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 2'si ağır olmak üzere 8 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi. Binanın sahibi ile binadaki işletme sahibi gözaltına alındı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 36 yıl önce inşa edilen binaya 1,5 katın kaçak olarak eklendiğini ve yapımında deniz kumu kullanıldığının tespit edildiğini açıkladı. 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Küçükçekmece'deki binanın çökmesinin ardından bölgede olaydan etkilenenlere psikososyal destek sağlayacak.

Yapılan son açıklamaya göre; Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında kalan son kişi de yaralı olarak kurtarıldı.

Diğer taraftan, çöken bina park halindeki araçların üzerine yıkılırken, yoldan geçen belediye otobüsünde de hasar oluştu. Bina çöktükten sonra ise bir kişinin kendi imkanlarıyla enkazdan çıktığı ve ekiplere içeride kalanlarla ilgili bilgi verdiği belirtildi.

1 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak enkaz altındaki bir kişinin cansız bedenine ulaşıldığını açıkladı. Albayrak, "Canlı olarak irtibat kurduğumuz bir kişi var. Eks diye düşündüğümüz bir kişi daha var. Onun da çalışmalarını birazdan burayı boşaltıp K9 köpekleri marifetiyle yerini belirlemeye çalışacağız." diye konuştu.

Enkaz altında kalan son kişi de çıkarıldı

Yapılan son açıklamaya göre; Küçükçekmece’de çöken binanın enkazında kalan son kişi de yaralı olarak kurtarıldı. 

Enkazda an itibariyle kalan şahıs bulunmamakta olup, arama kurtarma ekiplerinin enkazda dinleme çalışmaları devam ediyor.

Ağır yaralılardan biri 6 aylık bebek 

Enkaz altından çıkan yaralılar, Özel Biruni Üniversitesi Hastanesi, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin acil servislerine kaldırıldı.

Hastaneye kaldırılan toplam 8 yaralıdan A.C. isimli 6 aylık kız çocuğu ile S.D'nin hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

Çöken bina ile ilgili soruşturma başlatıldı

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı çöken bina ile ilgili 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirdi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı da konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"02.06.2024 tarihinde saat 08:40 sularında, Küçükçekmece ilçesi Kartaltepe Mahallesi Belediye Caddesi üzerinde bulunan 3 katlı binanın henüz belirlenemeyen bir nedenle çökmesi olayı ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından derhal soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında; 1 Cumhuriyet Başsavcı Vekili ile 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup, olay yerine intikal ettirilmiştir. Arama kurtarma çalışmalarının bitimine müteakip, Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından görevlendirilen 3 kişilik bilirkişi ekibi kusur tespiti için incelemelerine başlayacaktır. Soruşturma titizlikle devam etmektedir."

2 kişi gözaltına alındı

Çöken binanın sahibinin başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındığı öğrenildi. Yine soruşturma kapsamında yıkılan binanın altındaki dönerci dükkanının sahibi olduğu belirlenen Ö.A.D. de polis ekiplerince gözaltına alındı.

Çöken bina ile ilgili psikososyal destek ekipleri görevlendirildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İstanbul Küçükçekmece'deki bir binanın çökmesinin ardından bölgede olaydan etkilenenlere psikososyal destek sağlayacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İstanbul Küçükçekmece'de bir binanın çökmesinin ardından Bakanlığa bağlı psikososyal destek ekiplerinin ivedilikle harekete geçtiği belirtildi.

Açıklamada, "Bakan Mahinur Özdemir Göktaş'ın talimatı ile binanın çökmesinin hemen ardından olay yerine giden uzman ekipler tarafından, olaydan etkilenen vatandaşlara psikososyal destek sağlanıyor. Ayrıca, yaralı vatandaşların durumu da tedavi gördükleri hastanelerde yakından takip ediliyor" bilgisi paylaşıldı.

3 katlı binanın altında kalan yaralıların kurtarılma çalışmaları kamerada

Bakan Tunç'tan açıklama geldi: 1 Başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet Savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili soruşturma başlatıldığını, 1 başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyetinin görevlendirildiğini bildirdi.

Olayla ilgili Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldığını bildiren Tunç, şunları kaydetti:

"1 başsavcıvekili ve 1 Cumhuriyet savcısı ile 3 kişilik bilirkişi heyeti görevlendirilmiştir. Bilirkişi heyeti, incelemelerine başlamıştır. Soruşturma titizlikle yürütülmektedir."

Bakan Yerlikaya olay yerine gitti

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Küçükçekmece'de çöken binanın bulunduğu alana gelerek yetkililerden bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Kurumlarımız seferber oldu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Küçükçekmece'de bina çökmesine ilişkin, "Kurumlarımız olayın yaşandığı ilk andan itibaren seferber olmuş, olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

"İstanbul Küçükçekmece'de bir binanın çökmesi sonucu hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Kurumlarımız olayın yaşandığı ilk andan itibaren seferber olmuş, olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır. Rabb'im ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten muhafaza eylesin. Geçmiş olsun İstanbul."

Bakan Özhaseki'den açıklama geldi: Binanın yapımında deniz kumu kullanıldığı tespit edildi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, çöken binayla ilgili yaptığı açıklamada binanın 1 buçuk katının kaçak inşa edildiğini belirtti.

Özhaseki'nin açıklaması şu şekilde;

"İlk incelemelerimiz neticesinde binanın 36 yıl önce inşa edildiği, daha sonra 1,5 kat kaçak olarak eklendiği tespit edilmiştir. Yerinde yapılan ilk incelemelerde 1988 yılında inşa edilen binanın, mimarlık ve mühendislik standartlarına uyum sağlanmadan inşa edildiği, yapımında deniz kumu kullanıldığı ve daha sonraki süreçlerde binanın statiğini bozacak müdahalelerin yapıldığı anlaşılmıştır."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan ilk açıklama: Yaralılardan 5'i hastanede

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Küçükçekmece'deki binanın çökmesine ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Koca, "Bu sabah İstanbul Küçükçekmece’de bir binada meydana gelen göçükte saat 09.35 itibariyle 8 yaralı olduğunu tespit ettik. 5 yaralı hastaneye nakledildi, 2 kişi tedaviye ihtiyacı olmadığını belirttiler. Olay yerine 15 Ambulans ve 5 UMKE Timi görevlendirilmiştir. Olaydan etkilenenlere geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

İstanbul Valiliği'nden açıklama geldi

İstanbul Valisi Davut Gül, çökmenin meydana geldiği bölgeye gelerek açıklama yaptı. Gül'ün açıklaması şu şekilde;

"Küçükçekmece'de 8:40 sularında zemin artı 3 katlı binada zeminde iş yeri var bir üst katta da büro var. Aileler yaşıyor. İlk etapta AFAD'ın koordinesinde ekipler bölgeye geldi. 8 kişi yaralı olarak kurtarıldı. İlk bilgileri göre 2 kişinin daha göçük altında olduğu söyleniyor.

Bize ulaşan şuan itibariyle ölü ihbarı yok. 8 kişinin 2'si biraz daha ağır. 5 kişi normal. Binada toplam 9 kişi vardı. 1988 yapımı bir bina. Çökmeyle ilgili herhangi bir tespit yok.

İlerleyen saatlerde bilgilendirme olacak. Adli ve idari süreç devam edecek. Patlama tespiti olmamıştır."

"Binanın zemin katında işyeri var"

Binanın zemin katının bir iş yeri olduğu bilgisini veren Vali Gül, bir üst katta büro bulunduğunu sonraki katlarda ise ailelerin yaşadığını ifade etti.

İlerleyen saatlerde bilgilendirme yapmaya devam edeceklerini söyleyen Gül, “Cumhuriyet Başsavcımız olay yerinde, adli ve idari süreç devam edecek. Hepimize geçmiş olsun. 

 

Enkaz altından çıkarılan Korkut Yılmaz, yaşadıklarını anlattı

Enkazdan çıkarılan Korkut Yılmaz "7 8 kişiydik. Bina sabah erken saatlerde çöktü. Hafif bir sarsıntı duyduk. Sonra çöktü. Ben yatakla dolabın dolabın arkasına atmıştım kendimi, sonra geri geri çıktım. Köpeğim vardı. O içeride kaldı. Üst kattaki insanlardan da bazıları çıktı. Bazıları enkazda kaldı.

4 katlı binaydı. Bir risk taşımıyordu. Alt kat dükkan onun üzerinde ofisim vardı. Bir üst katta da evim vardı. 10 dakika sonra hemen polis ekipleri ve ambulanslar geldi. Ellerim ve bacaklarımda yaralar var. Komşular kıyafet verdiler giydim. Ara kattaydım. Yatakla dolabın arasına girmenin önemini gördüm" dedi.

Binanın çökme anı kamerada

Ev alacaklar dikkat! Konut kredisinde faizler düştü: Başvuru şartları neler? Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Meteoroloji'den 14 il için sarı kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor TOKİ yüzde 25 indirim kampanyası başlıyor! İşte başvuru tarihleri Ankaralılar dikkat! Bu yollar trafiğe kapatılacak Yargıtay kararı: Emeklilerin kredi ödemeleri maaşlarından kesilemez