Cumhurbaşkanı Erdoğan: Asırlar boyunca ayakta kalacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışında konuştu. Erdoğan, "Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir. Asırlar boyunca ayakta kalacak" dedi.

Haber Merkezi |

İşte Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları:

"Sözlerimin hemen başında cumhuriyetimizin kuruluşunun 98. yıl dönümünü tebrik ediyorum.

Binlerce yıllık devletler silsilemizin coğrafyamızdaki son halkası olan cumhuriyetimizi bize armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm silah arkadaşlarını rahmetle yad ediyorum.

Biz de cumhuriyetimizi kuranlara borcumuzu 2023 hedeflerimizi ortaya koyarak ve bunları gerçekleştirmek için çalışarak ödemeye çalışıyoruz.

Bilindiği gibi temeli 75 yıl öce atılan AKM kullanılamaz hale gelmişti. Biz bunu düzeltmek için pek çok adım attık ama attığımız her adımda engellerle karşılaştık. Eski, köhnemiş AKM'yi yıktırmamak için yapılan kampanyaları hatırlıyorsunuz. Halbuki biz her seferinde yerine daha güzelini yapacağımızı söylüyorduk.

Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine çevrildiğini unutmadık. Nihayet bu sorunları aşarak gerekeni yaptık.

Yeni AKM ile İstanbul'a ve dünyaya unutulmaz kültür-sanat hizmetleri sunacak bir eser ortaya çıkardık.

AKM'nin yenilenmesine karşı çıkanların eser karşısında bir nebze de olsa mahcubiyet duyacaklarına inanıyorum. 95 bin metrekare alana sahip bu eserin inşası 2 buçuk sene gibi rekor bir sürede tamamlandı.

Bu eser eski Türkiye ve yeni Türkiye'nin en belirgin görüldüğü yerdir.

Biz 1994 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki. Böyle bir eseri şehrimize kazandırmakla bizden sonraki nesle en önemli hediyeyi verdiğimize inanıyorum.

İstanbul'un 1453'teki fethinden beri kentimize vurduğumuz mühürlerin son halkası AKM'dir. Emeği geçen herkesi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.

Bu açılışla birlikte Beyoğlu Kültür Yolu Festivalini de başlatmış oluyoruz. Birazdan izleyeceğimiz Koca Sinan Operası AKM'nin ve festivalin açılış programıdır."

Kültür Bakanı Ersoy: AKM olmaz denileni oldurarak yükselen bir eserdir

Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir konuşma yaptı.

Bakan Ersoy, "Cumhuriyetin 98. yıl dönümünde böyle bir açılışı yaptığımız için çok heyecanlıyım. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Ersoy şunları söyledi:

"AKM milletimizin eşsiz kültürünün parlayacağı yeni sahnenin adıdır. AKM ön yargıları yıkarak, olmaz denileni oldurarak yükselen bir eserdir.

Yüzde 70 yerli malzeme kullanılarak inşa edilen AKM, gerek inşaat ve yapı, gerekse ses ve ışık teknolojisinde en yüksek teknoloji kullanılarak yapılmıştır.

Açılış töreninin ardından Hasan Uçarsu'nun bestelediği, librettosunu Halit Refiğ'in aynı adlı senaryosundan hareketle Bertan Rona'nın yazdığı "Sinan" operası sergilenecek.

Bir ilimizde yanardağ riski! Bilim insanları magma odaları keşfetti: Püskürme ihtimali gündemde Borsa düşerken paniklemek yerine fırsatları yakalayın EYT'liler risk altında! Uzmanı tarih vererek uyardı: Hak kaybına neden olabilir Aile ve coğrafya etkisi: Zengin doğmak mı, aklını kullanarak zengin olmak mı? Apple Watch'unuzun pil ömrünü iki kat artıracak. Şarj sorununu tarihe karıştıracak 10 etkili ayar Kredi kartından nakit çekemeyen çözümü böyle buldu: 1 yılda katlandı