CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş: Tasarrufun faturasını yerel basına ödetmeyin
CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, tasarruf tedbirlerinin basına etkilerini TBMM gündemine taşıdı. Yerel basının “Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi” ile büyük bir tehdit altında olduğunu belirten Ateş, “Paket kapsamındaki kısıtlamalar, yerel basının hayatta kalma mücadelesini daha da zorlaştıracak. Kamuda tasarrufun faturasını yerel basına ödetmeyin.” dedi.
ANKARA Haber Merkezi |ANKARA (EKONOMİ)- CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi Türker Ateş, kamuda tasarruf ve verimlilik paketi ile kamu kurumlarında günlük gazete alımlarının yasaklanmasını TBMM gündemine taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi veren Ateş, “Pandemi sürecinden bu yana ekonomik zorluklarla mücadele eden yerel basınımız, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ ile daha da büyük bir tehdit altında. Paket kapsamındaki kısıtlamalar, yerel basının hayatta kalma mücadelesini daha da zorlaştıracak. Kamuda tasarrufun faturasını yerel basına ödetmeyin” dedi.
“Yerel basının yaşatılması, en az tasarruf kadar önemlidir”
Yerel basının gelir kaynaklarının gazete abone satışları, reklamlar ve resmi ilanlar üzerine kurulu olduğuna işaret eden Ateş, şunları söyledi: “Ancak Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, bu gelirleri önemli ölçüde azaltacak düzenlemeler içeriyor. Örneğin, basın ve yayın organlarına ilan ve reklam verilmeyecek, kamu kurumları günlük gazete alımı yapmayacak ve görev alanı dışındaki yayınlara abonelik yapılmayacak. Yerel basının yaşatılması en az tasarruf kadar önemlidir. Ekonomik sorunlarla boğuşan yerel medya kuruluşları, kâğıt, kalıp ve mürekkep gibi girdi maliyetlerinin artmasıyla karşı karşıya. Döviz kurlarındaki yükseliş ve asgari ücret artışı da bu sorunları daha da derinleştiriyor. Yüzlerce yerel medya kuruluşu kapanma noktasına gelmiş durumda. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, adeta yerel basının idam fermanı gibi. Demokrasinin temel taşlarından biri olan yerel basının yaşatılması için bu olumsuz uygulamaların acilen iptal edilmesi gerekiyor.”
Ateş, verdiği soru önergesinde Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten şu sorularının yanıtlanmasını istedi: “Türkiye genelinde, geçmiş yıllarda günlük gazete alımlarına ne kadar harcama yapılmıştır? Yerel gazetelere yapılan harcamaların oranı nedir? 2024 yılında gazete alımları için bütçede öngörülen harcama tutarı nedir? 2024 yılı başından bugüne kadar gazete alımları için ne kadar harcama yapılmıştır? Tebliğ’in geçerli olacağı dönemde, gazete alımlarının durdurulması nedeniyle sağlanacak tasarruf beklentisi ne kadardır? Yerel gazete alımlarının durdurulması ile ne kadar tasarruf hedeflenmektedir? Gazete alımlarının durdurulması sonucu özellikle yerel basının yaşayacağı sorunları azaltmaya ya da engellemeye yönelik herhangi bir tedbir planınız var mıdır?”