AYM’nin Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Türkiye İşçi Partisi milletvekili Can Atalay hakkındaki gerekçeli kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, Atalay’ın “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma”, “kişi hürriyeti ve güvenliği” haklarının ihlal edildiği belirtildi.

Haber Merkezi |

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Can Atalay'ın yaptığı ikinci bireysel başvuruya ilişkin gerekçeli kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesi kararının yerine getirilmemesi nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasıyla yaptığı ikinci bireysel başvuruya ilişkin gerekçeli kararda, anayasanın 153. maddesi ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkında kanunda AYM kararlarının kesin olduğunun ifade edildiğine vurgu yaparak, mahkemeler ve kamu gücü kullanan diğer organların AYM kararlarını uygulamaktan ve gereğini yerine getirmekten hiçbir şekilde kaçınamayacağı yönünde görüş bildirdi.

Yüksek mahkeme, "Türlü bahaneler ve hukuk tanımaz tutum ve davranışlarla, anayasayı koruma ve anayasal kurallara sadakat gösterme yükümlülüğü bulunan mahkeme ve diğer organların mevcut ihlallerin sürdürülmesine neden olacak şekilde, anayasanın öngördüğü hukuk düzenine karşı koyma anlamına gelen keyfi kararlara hiçbir hukuk siteminde izin verilmeyeceğini" vurguladı.

AYM, Enis Berberoğlu davasına atıfta bulunarak, hukuk devletinde anayasal hükümlere uymamanın ilgililer açısından cezai, idari ve hukuki sorumluluk doğuracağını kaydetti.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararına dikkat çekildi

Mahkeme gerekçeli kararda ayrıca, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin anayasa hükümlerini göz ardı ederek verdiği kararla şekillenen sürecin, anayasanın sözüne açıkça aykırılık oluşturduğu ve sonuç olarak başvurucunun keyfi olarak özgürlüğünden yoksun bırakılmasına yol açtığını belirtti.

Kararın sonuç bölümünde, anayasanın 67. maddesinde seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ve anayasanın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, hak ihlalinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması ve tahliyesinin sağlanması yönünde işlemlerin sağlanması için kararın bu mahkemeye gönderilmesine, başvurucuya 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi

Stoltenberg: 10 yıllık görev süremde 5 büyük ders aldım Finansal okuryazarlığınızı ücretsiz eğitimlerle geliştirin! Deniz Demir'den GSS borçları için soru önergesi Ceyhan Belediye Başkanı'na hapis ve siyasi yasak kararı Kiralık ve satılık ev sayısı arttı, reel fiyatlar düştü! Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak: Piyasalar ne bekliyor?