Araziyi bölerek bahçeye çeviren şirketlere hapis cezası
Gıda taklit ve tağşiş yapanlara hapis cezasından, faaliyetten men edilmesine kadar yeni yaptırımlar getiren, verimli tarım arazilerine yapılan hobi bahçelerine ilişkin yıkım dahil tedbirler öngören, yerli tütün üretimini destekleyen torba tarım kanun teklifi Meclis’te kabul edildi.
Canan Sakarya |Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Meclis’te yapılan bazı değişikliklerle kabul edildi. Gıdada taklit ve tağşişin önlenmesine dönük yeni tedbirleri içeren yasa teklifine göre, tüketicinin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdalar, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılacak. Bu gıdaları üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya sunan gıda işletmecilerine, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 1000 günden 5000 güne kadar adli para cezası verilecek. Bu fiilin 3 yıl içinde tekrarlanması durumunda ayrıca, gıdayı üreten, ithal eden, kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz eden gıda işletmecisi 5 yıldan 10 yıla kadar gıda sektörü faaliyetinden men edilecek. Taklit veya tağşiş yapılan piyasaya arz eden gıda veya yem işletmecisine 50 bin lira, izlenebilirliğini sağlamadan piyasaya arz eden perakende gıda veya yem işletmecisine 5 bin liradan aşağı olmamak ve 500 bin Türk Lirası’nı geçmemek kaydıyla, fiilden bir önceki mali yılsonunda oluşan veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa fiil tarihine en yakın mali yılsonunda oluşan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 1’i oranında idari para cezası verilecek.
Cezalar artırılarak uygulanacak
Fiilin üç yıl içinde birinci kez tekrarlanması durumunda üreten, ithal eden veya kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya sunun gıda işletmecisine belirtilen idari para cezalarının alt ve üst sınırları bir katı artırılarak uygulanacak. Fiilin aynı süre içinde ikinci kez tekrarlanması durumunda, üreten veya ithal eden gıda işletmecisine 1000 günden 3000 güne kadar adli para cezası verilecek ve gıda veya yem işletmecisi 5 yıldan 10 yıla kadar bu sektördeki faaliyetinden men edilecek. 3 yıl içinde ikinci kez
tekrarlayan kendi adı veya ticari unvanı altında piyasaya sunan gıda işletmecisine ise 200 bin liradan az olmamak ve 2 milyon Türk Lirası’nı geçmemek kaydıyla, fiilden bir önceki mali yılsonunda oluşan veya bunun hesaplanması mümkün olmazsa fiil tarihine en yakın mali yılsonunda oluşan yıllık gayri safi gelirlerinin yüzde 1’i oranında idari para cezası verilecek.
Yüzde 30 yerli tütün kullanılacak
Tütün mamulü üreticilerinin bir takvim yılı içinde yurt içi piyasaya sunmak için ürettikleri ve ithal ettikleri sigara, nargilelik tütün mamulü, sarmalık kıyılmış tütün mamulü ve pipoluk tütün mamulü kategorilerinde kullandıkları toplam tütünün, en az yüzde 30’unu Türkiye’de üretilen tütünden kullanacaklar. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 45’e kadar artırmaya yetkili olacak. Yüzde 30’luk yerli tütün kullanım zorunluluğu 2022’de yüzde 17 olarak başlayıp, 2023’te yüzde 21, 2024’te yüzde 25 olarak uygulanacak. Yerli tütün kullanmayanlara kullanmadığı her bir kilogram karşılığında 8 lira ile 12 lira arasında para cezası verilecek.
Hobi bahçesi düzenlemesi kanunlaştı
Yasa teklifinde tarım arazileri üzerine kurulan hobi bahçeleri ile ilgili yeni yaptırımlar geliyor. Tarım arazilerinin kooperatifler başta olmak üzere özel hukuk tüzel kişileri aracılığıyla satın alınıp fiili taksim yapılması suretiyle üyelere veya ortakların kullanımına tahsis edenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Tarımsal amaçlı arazi kullanımlarında, tarımsal amaçlı arazi kullanım plan ve projelerine uyulacak, aykırı hareket edilmesi halinde valilikçe resen tespit yaptırılarak sorumlulara 1000 liradan az olmamak kaydıyla bozulan arazinin her metrekaresi için 10 lira idari para cezası uygulanarak projeye uygunluk sağlanması için azami 2 ay süre verilecek. Büyük ova koruma alanlarındaki bu cezalar iki katı olarak uygulanacak. Bu sürenin sonunda aykırı kullanım devam ederse valilikçe faaliyet durdurulacak ve belirlenen bu idari para cezası üç katı olacak.
Kanun ne getiriyor?
Alkollü içkileri, otomatik satış makineleriyle satan, oyun makineleri veya farklı yöntemlerle oyun ve bahse konu edenler ile basın ve yayın yoluyla tüketicilere satan ve postayla satışını yapanlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.
Saat 22.00 ile 06.00 arasında alkollü içki satışı yasağına aykırı hareket edenlere 65 bin liradan 320 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.
18 yaşını doldurmamış kişilere alkollü içki satanlar, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında perakende satış yapanlar bu fiilin işlenmesinden sonraki 5 yıl içinde üçüncü defa söz konusu yasağı ihlal etmeleri halinde, alkollü içki ve açık alkollü içki satış belgeleri iptal edilecek. Bu kişilere, 2 yıl süreyle söz konusu belgenin yenisi verilemeyecek.
Özel orman kapsamındaki yerlerde bulunan ağaçlar izinsiz kesilemeyecek. İzinsiz kesilen ağaçların dikili kabuklu gövde hacminin 5 metreküpe kadar olması halinde 500 lira, bu miktarı aşan her bir metreküpü için ilave 100 lira idari para cezası verilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin almadan makaron, yaprak sigara kağıdı ve sigara filtresi fabrikası veya imalathanesi kuran ve işletenler,
1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 binden 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak. Mevzuatta tanımlanan amacı dışında ya da teknik düzenlemesine uygun olmayan etil alkolü bulunduranlara, satışa sunanlara veya satanlara 20 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.