AK Partili vekiller, kurum ve bürokrasiden şikayetçi, gensoru yeniden gündemde

Son günlerde yaşanan kadına ve çocuklara yönelik şiddet olayları, cinayetler ve bebek ölümleri, toplumda kurumlara olan ‘güven’ duygusunu sarsarken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi de tartışılmaya başlandı. AK Partili milletvekilleri her kapalı toplantıda sağlık sisteminde yaşanan sıkıntıları dile getirdi.

Haber Merkezi |

Besti KARALAR

Türkiye’de son günlerde yaşanan olaylar AK Parti içinde yeni bir tartışmayı gündeme getirdi: “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gözden geçirilmeli, aksaklıklar giderilmeli. Denetim mekanizmaları artırılmalı” eleştirileri yapılmaya başlandı.

Edinilen bilgilere göre; Hükümet ve AK Parti bir süredir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni ölçüyor. Sistemin aksaklıklarını ortaya koyan çalışmalarda en büyük sorunun bürokraside yaşandığı sonucuna ulaşıldı.

Uzun bir süredir AK Partili milletvekilleri de, ekonomiden sonra seçmenin en fazla sağlık sistemini şikayet ettiğini, her kapalı oturumda dile getirdi. Bu konuda hazırlanan raporlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da sunuldu. Milletvekilleri ayrıca bürokraside yaşanan sıkıntıları, kurumların denetim yetersizliğini de rapor haline getirdi.

“Sistemi gözden geçirmemiz gerekiyor”

AK Partili milletvekillerine göre; “Sistemin en büyük aksaklığı kurumlarda ve bürokraside yaşanan sıkıntı. Bürokrat görev sorumluluklarını yerine getirmiyor, böyle olunca kurumların denetim sorunu ortaya çıkıyor. Sağlık sisteminde yaşanan sorunlar var. Personel yetersizliği var. Devlet kurumları vatandaşı özel hastanelere yönlendiriyor. Biz bu sorunları biliyoruz. Sistemi artık gözden geçirmemiz gerekiyor” değerlendirmelerini yapmaya başladılar.

Gensoru yeniden gündemde

Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi ile bakanlarla hakkında Meclis'in yürütme organı üzerinde anayasal araçlar yoluyla herhangi bir siyasi denetimi bulunmuyor. Siyasi kulislerde de şimdi Meclis’in bakanlara denetim yetkisinin yeniden getirilmesi gerektiğini tartışıyor. Parlamenter sistemle birlikte bakanlar hakkındaki en önemli denetim mekanizması olan, ‘gensoru’ kalktı. Meclis’in artık bakanları denetleme yetkisi yok. Milletvekilleri bakanlara sözlü soru önergesi de veremiyor. İki önemli denetim mekanizması Meclis’in elinden alındı. Kulislerde şimdi ‘gensoru’nun önemi de tartışılıyor.

Türkiye'yi sarsan terörist saldırıların kronolojisi! 11 yılda neler yaşandı? Fiyat/kazanç oranı ile hisse senedi seçimi stratejileri! Eczacılardan ilaçta kur farkına tepki: Bulunamayan ilaç sıkıntısı artacak Bakanlık, o markaları ifşa etti: Sucuk yapımında sakatat kullanmışlar... Tüketicinin korunmasına ilişkin kanun teklifi yasalaştı Fed’in Bej Kitap raporu yayımlandı: İmalat düşüşte, istihdam artıyor