Ağbaba'dan iddialarla ilgili soru önergesi: Başka Taliban militanı okuyor mu?
CHP'li Ağbaba, "Bir temizlik görevlisi alınırken, 40 tane güvenlik soruşturmasından geçilir. Ya da AK Partilinin referansı mı değil mi diye bakılır ama Afganistan’dan çık gel, ta Türkiye’ye oradan Malatya’ya İnönü Üniversitesi’ne silahlı militanı kaydettir. Bu aklın mantığın alacağı bir şey değil." dedi.
Haber Merkezi | ANKA |Afganistan'a giden Habertürk programcısı Mehmet Akif Ersoy, katıldığı canlı yayında, silahlı Taliban üyesinin gelip kendisine evraklarını gösterdiğini ve Malatya İnönü Üniversitesi'nden kabul aldığını söylediğini aktarmıştı.
Ersoy öğrencinin hangi eğitim düzeyinde, hangi programa kabul edildiğini söylememişti. İddialara tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba şunları söyledi:
“Silahlı bir Taliban militanının İnönü Üniversitesi’ne elini kolunu sallaya sallaya kayıt yaptırdığını dün akşam Habertürk muhabiri aracılığıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Böyle bir skandal olayın açığa çıkması lazım. İnönü Üniversitesi’nde ya da devletin farklı kurumlarında bir temizlik görevlisi alınırken, 40 tane güvenlik soruşturmasından geçilir. Ya da referans olarak bir AK Partilinin referansı mı değil mi diye bakılır. Ona göre alınır. Ama Afganistan’dan çık gel. Ta Türkiye’ye oradan Malatya’ya İnönü Üniversitesi’ne silahlı militanı kaydettir. Bu aklın mantığın alacağı bir şey değil.
Acaba hangi yakınlıkları ya da ne tür ilişkisi var. Mutlaka bunların ortaya çıkması gerekiyor. Ya da ülkeyi yönetenlerin, ‘Taliban’la biz benzeriz’ demesinden kaynaklı mı alındı bu Taliban militanı. Bir şey daha merak ediyor bu Malatya kamuoyu. Başka Taliban militanı okuyor mu? Ya da kabul aldı mı? Ya da başka örgüt üyeleri İnönü Üniversitesi’nde okuyor mu kamuoyu adına merak ediyor ve soruyoruz.”
"Kimliği tespit edildi mi?"
Ağbaba, konuyu Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesiyle TBMM gündemine de taşıdı. Ağbaba, önergesinde şu soruları sordu:
“Son beş yılda üniversitelere kabul alan Afganistan uyruklu öğrenci sayısı kaçtır? 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında kabul alanların sayısı ne kadardır? Malatya İnönü Üniversitesi’nde halihazırda okuyan ve yeni kabul alan Afganistan uyruklu öğrenci sayısı kaçtır? Üniversitelere kabul alan yabancı öğrenciler hangi kriterler baz alınarak seçilmektedir?
Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtları öncesi güvenlik birimleri ne tür araştırmalar yapmaktadır? Bahsi geçen haberde sözü edilen kişinin kimliği tespit edilmiş midir? Taliban yetkilileriyle öğrenci değişimi, denklik ve üniversitelere kabul hususlarında herhangi bir anlaşma yapılmış mıdır? YÖK’ün denklik kriterleri nelerdir? Türkiye’deki üniversitelerden kabul alan Afganistan uyruklu öğrenciler denklik sınavına tabi tutulmakta mıdır?”
Üniversiteden açıklama
İnönü Üniversitesi Rektörlüğü, "Taliban üyesinin üniversiteden kabul aldığı" iddialarına ilişkin açıklama yaptı.
Rektörlüğün internet sitesinden yapılan açıklamada, 23 Ağustos 2021 tarihinde bir ulusal televizyon kanalının, Afganistan'dan yaptığı canlı yayın sırasında üniversitenin adının geçtiği bir habere yer verdiği, haberin yanlış algılara sebebiyet vermemesi için konu hakkında aşağıdaki bilgilendirmenin yapılması gereğinin duyulduğu belirtildi.
İnönü Üniversitesi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (İNÜ-YÖS) her yıl dünya genelinde yaklaşık 20 ülkede ve ortalama 50 merkezde yapıldığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2021 yılındaki sınavımıza katılan yabancı uyruklu öğrenci sayısı 4 bin 486'dır. Bu sınavlar, Türkiye Maarif Vakfı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yurt dışı eğitim kurumlarında gerçekleştirilmektedir. 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı İNÜ-YÖS, Afganistan'da Maarif Vakfı Türk Okullarında, 4 ayrı merkezde 19 Haziran 2021 tarihinde yapıldı. Bu sınav merkezleri Kabil, Mezar-ı Şerif, Kandahar ve Herat şehirleridir. Bu sınava giren öğrencilerin büyük bir kısmı Türk okullarının kendi öğrencilerinden oluşmaktadır. Sınava giren Afganistan uyruklu öğrenci sayısı 384 olup sınav sonucuna göre yerleşmeye hak kazanan öğrenci sayısı 105'tir. Üniversitemize şu ana kadar ön kayıt yaptıran öğrenci sayısı ise 64'tür. Bu sınavlar, şartları tutan bütün yabancı uyruklu öğrencilere açıktır. Bu sınava girip barajı aşanlara tercih hakkı verilmekte ve puanı tutan öğrenciler, bir programa ön kayıt hakkı kazanmaktadır. Ön kayıt yaptıran öğrenciler vize alıp kesin kayıt için üniversitemize geldiklerinde belgelerinin aslı incelenir, denklik işlemleri kontrol edilir."
Belge eksikliği olmayan öğrencilerin harç ücretini yatırarak üniversiteye kesin kayıt hakkı kazandığı belirtilen açıklamada, "Uluslararası öğrencilerin vize işlemleri ve güvenlik araştırmaları, ilgili devlet kurumları tarafından yapılmakta ve bu süreç, üniversitemiz ile iş birliği halinde yürütülmektedir. Güvenlik sorunu olan öğrenciler vize alamamakta veya vize alsa bile öğrencinin yasa dışı durumu saptandığında öğrenciliği sonlandırılmaktadır. Konu ile ilgili olarak üniversitemiz bundan sonraki süreçleri yakından takip edecektir." ifadelerine yer verildi.